Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός ως εργαλείο διαμόρφωσης δημόσιων χώρων

ΠΡΟΒΟΛΗ/ΕΚΔΗΛΩΣΗ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Συμμετοχικός Σχεδιασμός ως εργαλείο για τη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων
στο εργαστήριο openscape, Μαλικούτη 22 (δίπλα στο σινεμά Β. Κορνάρο)

Οι Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη σας καλούν σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο συμμετοχικό σχεδιασμό, μια αρχιτεκτονική προσέγγιση που σημαίνει τη συμμετοχή των κοινοτήτων στο σχεδιασμό των δημοσίων χώρων τους. Βάσει παραδειγμάτων που είναι πραγματικότητα σε άλλες χώρες του Κόσμου, θα εξερευνήσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του πολεοδομικού σχεδιασμού, βασισμένους σε δημοκρατικές και "από τα κάτω" διαδικασίες.

Με αφορμή το θέμα της "ανάπλασης" του Πάρκου Γεωργιάδη από το Δήμο Ηρακλείου, θέλουμε να ενημερωθούμε και να εμπλουτίσουμε το φαντασιακό μας με το τι είναι οριζόντια, συμμετοχική διαδικασία, ενάντια σε πλασματικές διαβουλεύσεις που λειτουργούν σα κενές νοήματος δημοκρατικές προσόψεις.

Πέρα από την προβολή του ντοκιμαντέρ Citizen Jane: Battle for the City, η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Παπαδάκη, έχοντας δουλέψει για χρόνια πάνω στο συμμετοχικό σχεδιασμό με κοινότητες της Τανζανίας και της Σουηδίας, θα μας μεταφέρει την εμπειρία της και τις δυνατότητες που προκύπτουν από αυτόν αρχιτεκτονικά αλλά και κοινωνικά!
περισσότερες πληροφορίες για την ομιλήτρια: https://www.aamatters.nl/ap
για τα συμμετοχικά project:
https://www.youtube.com/watch?v=674N2SnaAfs

Μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για το πως θα μπορούσε η αγάπη μας για το Πάρκο Γεωργιάδη, για τα δέντρα του και τη σκιά τους, να γίνουν σχεδιαστικά εργαλεία των ίδιων των κοινοτήτων του.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικότερες πληροφορίες για τον συμμετοχικό σχεδιασμό:

Οι μορφές και οι λειτουργίες της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τα κοινά κατά την Sarah White 1996.

Ονομαστική ή υποτιθέμενη συμμετοχή (Nominal participation),
“Ορχηστρική” συμμετοχή ή συμμετοχή της επιρροής (Instrumental participation), Αντιπροσωπευτική συμμετοχή (Representative participation) και Μετασχηματιστική συμμετοχή (Transformative participation).

Η ονομαστική ή υποτιθέμενη συμμετοχή χρησιμοποιείται συχνά από ισχυρότερους φορείς για να δώσει εγκυρότητα στα αναπτυξιακά σχέδια. Πολίτες/μέλη της κοινότητας καλούνται να συμμετέχουν σε αυτό λόγω της επιθυμίας τους για ένταξη, αλλά δεν είναι κάτι παραπάνω από από μια βιτρίνα και δεν φέρει αλλαγή.

Η “ορχηστρική” συμμετοχή ή συμμετοχή της επιρροής, χρησιμοποιείται ως μέσο προς ένα ορισμένο τέλος /σκοπό. Συχνά εκμεταλλεύεται τις δεξιότητες και γνώσεις των μελών της κοινότητας στην υλοποίηση του έργου.

Η αντιπροσωπευτική συμμετοχή, συνεπάγεται την παροχή φωνής στα μέλη της κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης έργων ή πολιτικών που τους επηρεάζουν. Για τις αρχές, αυτή η μορφή συμμετοχής αυξάνει τις πιθανότητες προς μια βιώσιμη παρέμβασή τους. Και για τους πολίτες/μέλη της κοινότητας, μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για ορισμένα πλεονεκτήματα.

Η μετασχηματιστική συμμετοχή, έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των εμπλεκομένων και ως εκ τούτου μεταβάλλει τις δομές και τα θεσμικά όργανα που οδηγούσαν έως τώρα στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό.

Η White μας βοηθά στο να κατανοήσουμε και να σκεφτόμαστε τις κρυμμένες ατζέντες και τις δυναμικές σχέσεις μεταξύ των περισσότερο και των λιγότερο ισχυρών.
Η συζήτηση σχετικά με τις διαφορές ή τη συμβατότητα μεταξύ συμφερόντων, από κάτω προς τα πάνω (bottom-up) και από την κορυφή προς τα κάτω (top-down), μπορεί να οδηγήσει σε μια σαφέστερη κατανόηση της πολιτικής συμμετοχής. Οι αρχές μπορούν να μιλήσουν για συμμετοχή, αλλά συνήθως σκοπεύουν να διατηρούν το status quo. Μόνο στη μετασχηματιστική συμμετοχή οι αρχές είναι αλληλέγγυοι με τους πολίτες στο να λάβουν μέτρα και να διαμορφώσουν αποφάσεις.

Σας περιμένουμε!
Οι Φυλές του Πάρκου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου