Τρίτη 5 Απριλίου 2016

«Πλουμί»: Μια συνεταιριστική όαση τέχνης και πολιτισμού στις Αρχάνες

του Άρη Γάρου
(πηγή inotos.gr)


Αποτελεί «αποκούμπι»για τις γυναίκες στις Αρχάνες, χώρο ηρεμίας και πολιτισμού για νέους ανθρώπους από τους «τρελούς» ρυθμούς της καθημερινότητας και διέξοδο για την ομάδα που το ξεκίνησε και το στηρίζει περίπου δύο χρόνια τώρα.
ploumi2
Το «Πλουμί» είναι ένα συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό καφενείο στις Άνω Αρχάνες του νομού Ηρακλείου. Ξεκίνησε σαν ιδέα το καλοκαίρι του 2013 από μια ομάδα ανθρώπων από τους οποίους κανείς δεν έχει καταγωγή από τις Αρχάνες.
ploumi
Η υλοποίηση άρχισε όταν αυτή η ομάδα είδε τον εαυτό της σαν μια κοινότητα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι στο οποίο θα διοχετεύονταν οι ξεχωριστές ικανότητες του καθένα. Προέκυψε όμως και σαν ανάγκη εξαιτίας της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης που υφίσταται στη χώρα. «Η ιδέα λοιπόν αυτή ήρθε κι έδεσε όταν βρέθηκε ένας καταπληκτικός και πολύ κατάλληλος χώρος στις Αρχάνες» εξηγεί στο inotos.gr  η Κάλλια Σπυριδάκη μέλος της ιδρυτικής ομάδας του «Πλουμιού».
ploumi11
Το εγχείρημα μπήκε ουσιαστικά σε λειτουργία τον Μάιο του 2014. «Στην αρχή οι ντόπιοι μας αντιμετώπιζαν με ευγένεια ναι μεν, αλλά με μια δυσπιστία και λόγω ότι δεν καταγόμασταν από τις Αρχάνες» λέει η Κάλλια Σπυριδάκη. Σταδιακά το «Πλουμί» κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους ντόπιους κατοίκους  έχει  διανύσει πολύ δρόμο και κατόρθωσε με τη δράση του να υπολογίζεται σαν συνδιοργανωτής εκδηλώσεων από το Δήμο της περιοχής και τους φορείς συνολικά. Η φήμη του έχει φτάσει στο Ηράκλειο και αρκετοί φοιτητές αλλά και γενικά νέος κόσμος επιλέγει το «Πλουμί» για να αποδράσει από την πόλη.
ploumi3
Το «Πλουμί» διοργανώνει μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χειροτεχνίας, προβολές ταινιών, συναυλίες, συλλογικές κουζίνες. Όλα γίνονται πράξη από ανθρώπους που ασχολούνται με μεράκι με το γνωστικό τους αντικείμενο και βοηθούν την αρχική ομάδα του «Πλουμιού». «Αποτελεί έναν κοινωνικό χώρο όπου μπορεί να έρθει ο καθένας και τα μαθήματα είναι δωρεάν» μας αναφέρει η Μανωλία Κοκολογιάννη, μουσικός και καθηγήτρια σε μαθήματα που γίνονται στο «Πλουμί». «Τα μαθήματα που έχουν μεγαλύτερη επιτυχία γιατί ο κόσμος θέλει να μάθει να χρησιμοποιεί τα χέρια του είναι κυρίως τα πρακτικά, δηλαδή οι άνθρωποι έρχονται για να φτιάξουν σαπούνι, σιρόπια και διάφορα χρηστικά διακοσμητικά αντικείμενα» μας εξηγεί η Μανωλία.
ploumi9
Το μοντέλο του συνεταιρισμού είναι τέκνο της δοθείσας οικονομικής συγκυρίας και πάνω σε αυτό λειτουργεί το «Πλουμί». Μια ομάδα ανθρώπων που έχει στενές προσωπικές σχέσεις μεταξύ της, λειτουργεί συλλογικά αλλά ταυτόχρονα και επαγγελματικά. Η ομάδα αυτή αντιλαμβάνεται ότι μόνο η συλλογικότητα μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο.
Η Κάλλια Σπυριδάκη και η Μανωλία Κοκολογιάννη μίλησαν για το «Πλουμί» στην εκπομπή «Αφανείς Ήρωες» και τον Άρη Γάρο στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου