Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Για το Λευτέρη Μαρκοδημητράκη, ή "Βουρλά"

γράφει ο ακροβάτης
Το ότι πολύ κοντά στο Πλουμί είχαμε ένα βιρτουόζο της κρητικής μουσικής ήταν κάτι γνωστό τόσο σε εμάς, όσο και σε όσους ψάχνουν την ιστορία αυτού του τόπου και της μουσικής του.
Μιλάμε για ένα παίκτη του μαντολίνου και όχι μόνο, από την εποχή των πρωτομαστόρων, δεμένο με την ιστορία των Αρχανών και μέσα από ένα από τα πιο παλιά καφενεία της περιοχής, εδώ στην παλιά αγορά, που εδώ και χρόνια διατηρεί η οικογένειά του, έχουμε διαβάσει γι αυτόν, αλλά και είχαμε γίνει μάρτυρες του ίδιου του ανθρώπου, του παιξίματος, της συνεισφοράς του στους νεότερους παίκτες αλλά και γενικότερα στις νεότερες γενιές.
Μιλάμε λοιπόν για το Λευτέρη Μαρκοδημητράκη, το "Βουρλά", που με το μαντολίνο,  ήταν ένας από τους πιο παλιούς και πιο γνωστούς παίκτες και μουσικούς των Αρχανών. Τον είχαμε δεί τόσο σε γλέντια που στήνονταν στο καφενείο και στο σπίτι, όσο και σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις με τον εγγονό του, εδώ στην παλιά αγορά στις Αρχάνες  το 2013, σε ηλικία 91 ετών, καθώς και σε μία από τις κομμένες σκηνές αλλά και στο soudtrack του "A Family Affair", να παίζει μαζί με τον Ψαρογιώργη, από όπου και το βίντεο στην αρχή.
Ο Βουρλάς, μετά από περίπου εβδομήντα ένα χρόνια του μουσικού και όχι μόνο του ταξιδιού, έφυγε από τη ζωή στα ενεννήντα του τρία χρόνια, την Τετάρτη που πέρασε.
Εμείς από τη μεριά μας, θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας γι αυτή την απώλεια, να πούμε ότι δεν προλάβαμε δυστυχώς να βρεθούμε ξανά με το Βουρλά, όπως σκοπεύαμε από πέρσι, ώστε να σας τον παρουσιάσαμε μέσα από το περιοδικό, ωστόσο θέλουμε να δηλώσουμε χαρούμενοι και υπερήφανοι που προλάβαμε να ζήσουμε λίγες στιγμές μαζί του και να πάρουμε μία δόση από το μουσικό και όχι μόνο αέρα του. Ένας δάσκαλος από κάθε άποψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου