Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Proyecto Buen Conocer, ή αλλιώς η δύναμη της γνώσης από πάνω μέχρι κάτω.



Η αυτάρκεια περνάει από πολλούς δρόμους. Ένας από τους βασικούς τομείς που συνδέονται με αυτήν στις ημέρες μας, είναι κατά τη γνώμη μας αυτό που εμείς και όχι μόνο, λέμε "ανοιχτή νοοτροπία". Πρόκειται για την υπενθύμιση αλλιώς της αξίας της γνώσης και της διάδοσής της χωρίς απαγορευτικούς περιορισμούς, σε μια σειρά από αντικείμενα, από το λογισμικό μέχρι τη γεωργία και από τις δομές μέχρι τα εργαλεία. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν σήμερα, ένα περίτρανο παράδειγμα εφαρμογής αυτής της νοοτροπίας, το FLOK society project, που όχι μόνο όπως θα δούμε υπενθύμισε την αξία της ανοιχτής γνώσης, αλλά το κυριότερο, ότι αυτή μπορεί να κινείται αμφίδρομα από κάτω μέχρι πάνω.
Το FLOK Society Project (γνωστό επίσης και ως Proyecto Buen Conocer)  είναι με λίγα λόγια η προσπάθεια της κοινωνίας ενός ολόκληρου κράτους, αυτού του Ισημερινού, να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μέσα από την ανοιχτή γνώση και τα κοινά αγαθά.
Το FLOK Society Project παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πιο πριν, στην προφεστιβαλική εκδήλωση του Commons festival στο Ηράκλειο, όπου και παρευρεθήκαμε και για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενη παρουσίαση.
Προς το παρόν, μεταφράσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα, εκτός από το βίντεο, το γράμμα-κάλεσμα του FLOK Society Project, για συμμετοχές από όλο τον κόσμο, ενώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της κοινότητας,  αλλά και στην αγγλική έκδοση, κάνοντας κλικ εδώ.

Το γράμμα-κάλεσμα:

"Αγαπητοί Συνεταιριστές και Commoners σε όλο τον κόσμο,

Σε ομιλία του στις 19 Σεπ του 2012, ο Πρόεδρος Κορρέα του Ισημερινού έκανε έκκληση προς τους νέους της χώρας του να αγωνιστούν και να συνειδητοποιήσουν ένα όραμα για το "ευ ζην", που να βασίζεται σε μια κοινωνία των κοινών και της ανοιχτής γνώσης. Το FLOK Society Project,(Ελεύθερη και ανοιχτή γνώση) έχει δημιουργηθεί για να προτείνει ένα σχέδιο μετάβασης και ένα πλαίσιο πολιτικής για την επίτευξη αυτού του ξεχωριστού οράματος. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο του Ισημερινού, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική «ευ ζην» που δεν εμπνέεται και δεν πηγάζει από τη δωρεάν και ανοιχτή γνώση και τα ακμάζοντα κοινά.

Το FLOK Society Project είναι μια κοινή ερευνητική προσπάθεια υπό την αιγίδα του Υπουργείου Συντονισμού της Γνώσης και ανθρώπινου ταλέντου, της Senescyt, (
Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας) και του ΙΑΕΝ (Εθνικό Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών). Στόχος μας είναι να οριστικοποιήσουμε τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν σε συνέδριο τον Απρίλιο του 2014, η οποία θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι συμμετέχοντες της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και την εμπειρογνωμόνων για τα κοινά από όλο τον κόσμο. Το έργο έλαβε ώθηση της από τον πρόεδρο της ΙΑΕΝ, Carlos Prieto, τον επικεφαλής του προγράμματος Xabier Ε Barandiaran & Daniel Vázquez, και  το  Διευθυντή Ερευνών Michel Bauwens.

Εδώ είναι ο σύνδεσμος για τη σελίδα του FLOK Society
: http://www.floksociety.org
 
Το πρόγραμμα επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια σαφή έκκληση προς τα παγκόσμια και commoner κινήματα για να μας βοηθήσουν με συμβουλές και προτάσεις πολιτικής. Είναι πεποίθησή μας ότι οι άνθρωποι του Ισημερινού θα εμπνευστούν από το καλύτερο από ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Γι αυτό και απευθυνόμαστε σε εσάς, τους συνεργατικούς και τους commoners όλου του κόσμου.

Αν σας απασχολεί η μετασχηματιστική κοινωνική αλλαγή που εμπνέεται στην ανοιχτή γνώση, τη συνεργατικότητα και στην οικοδόμηση των κοινών με σκοπό το ευ ζην για όλους, σας ζητάμε να μας στείελετε πληροφοτίες και  τις βασικές σας προτάσεις, για πρωτοπόρες τοπικές ή και παγκόσμιες πρωτοβουλίες με βάση την εμπειρία στην περιοχή σας.
 
Φανταστείτε μια κοινωνία που είναι συνδεδεμένη με τα κοινά και την ανοιχτή γνώση σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, με βάση την ελεύθερη και ανοιχτή γνώση, τον κώδικα, και το σχεδιασμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες, μαζί με την κυβέρνηση και τους παράγοντες της αγοράς, χωρίς διακρίσεις και την αποδυνάμωση που προκύπτει από ιδιωτικοποιημένη γνώση.
 

Φανταστείτε μια ηθική και βιώσιμη οικονομία που βασίζεται στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού κοινοπολιτεία βασισμένη στην αμοιβαιότητα, την peer-to-peer παραγωγή, καθώς και την κινητοποίηση μιας ενημερωμένης και ενεργής κοινωνίας των πολιτών.

Φανταστείτε την επιτάχυνση της κοινωνικής καινοτομίας και της διάδοσης της γνώσης ενεργοποιημένη από τα κοινά της ανοιχτής γνώση στους τομείς του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης, και σε κάθε άλλο τομέα, όπου οι τοπικές και παγκόσμιες λύσεις μπορούν να είναι κοινόχρηστες και υλοποιηθούν.

Φανταστείτε ότι τέτοια ανοικτά κοινά συνδέονται με μια ηθική αγορά και οικονομία, όπου τα άτομα, οι κοινοτικές οργανώσεις, οι συνεταιρισμοί και  οι εμπορικές και κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν ελεύθερα να συν-παράγουν τέτοια γνώση χρησιμοποιώντας  εφραμόσιμα διακυβερνητικά και ιδιοκτησιακά μοντέλα που δεν περικλείουν τα κοινά, αλλά διευκολύνουν την ανάπτυξή τους.
Φανταστείτε ένα εφαρμοσμένο και διευκολυντικό κράτος συνεργάτη που ενθαρρύνει την οικονομική και κοινωνική συνεργασία χτισμένο σε συνεργασίες των δημοσίων και ιδιωτικών συνεταιρισμών.
 
Τι θα χρειαζόταν για να επιτευχθεί αυτό;
 
Ούτε οι άνθρωποι του Ισημερινού μόνοι τους, ούτε φυσικά η ερευνητική ομάδα FLOK Society, μπορουν να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις. Αλλά μαζί, σε συνεργασία, μπορούμε να οραματιστούμε και να οικοδομήσουμε προτάσεις για μια βιώσιμη, ανοικτή, και ηθική κοινωνία και οικονομία την οποία η κυβέρνηση του Ισημερινού θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να γίνει πραγματικότητα, με συγκεκριμένες πολιτικές και υποστήριξη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό κράτος και ο Πρόεδρος μιας χώρας νομιμοποίησε την επιθυμία των commoners και των συνεταιριστών από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ενός περισσότερο δίκαιου και βιώσιμου πολιτισμού, χρησιμοποιώντας αρχές εμπνευσμένες  από τα κοινά.

Στο πνεύμα της ανταλλαγής και της συνεργασίας, ζητάμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας!
Our research streams focus on the following key areas:

1. Human Capabilities and Open Learning, Paul Bouchard

2. Commons-oriented Productive Capacities, George Dafermos

3. Social Infrastructure and Institutional Innovation, John Restakis

4. Open Technical Infrastructures, Jenny Torres

5. Commons’ Infrastructure for Collective Life, Janice Figueiredo

Τα ερευνητικά μας ρεύματα μπορούν να επικεντρωθούν στους ακόλουθους βασικούς τομείς:
1. "Ανθρώπινες ικανότητες και ανοικτή μάθηση", Paul Bouchard
2. "Παραγωγικές ικανότητες προσανατολισμένες στα κοινά" , Γιώργος Δαφέρμος
3. "Κοινωνική υποδομή και θεσμική καινοτομία", John Restakis
4. "Ανοιχτές τεχνικές υποδομές", Jenny Torres
5.
"Οι υποδομές των κοινών για τη συλλογική ζωή", Janice Figueiredo

[...]

Flok Ερευνητική Ομάδα:
Ο Daniel Araya,  daniel.araya@singularityu.org
 Paul
Bouchard, paulbou32@gmail.com
Γιώργος Δαφέρμος, georgedafermos@gmail.com
Janice Figueiredo, janicefigueiredo2@yahoo.com
Jenny Torres, jennytorres163@gmail.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου