Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Καφεΐνη: μια συνέντευξη με το Γιάννη Παξιμαδάκη



Σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα από τα τελευταία τραγούδια ενός πολύ αγαπημένου μας φίλου, του Γιάννη Παξιμαδάκη, του επίσημου βίντεό του, το οποίο δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες,  μιας ξεχωριστής από κάθε άποψη παραγωγής καθώς και μία σύντομη συνέντευξη με τον ίδιο το δημιουργό, την πρώτη στο Πλουμί: το περιοδικό.

Στην "καφεΐνη" έπαιξαν ο Απόστολος Ξυριτάκης- πιάνο, ο Γιάννης Παξιμαδάκης- κλασική κιθάρα, ο Σωτήρης Αλεξάκης- ακουστική κιθάρα,ο Στέφανος Κουρουπάκης- κοντραμπάσο, ερμηνεύει η Μαρία Φασουλάκη, τα σκίτσα και η επιμέλεια του βίντεο είναι του ακροβάτη, ενώ η μουσική και οι στίχοι είναι του Γιάννη Παξιμαδάκη.

Ας δούμε τι μας είπε ο ίδιος για το  κομμάτι:

Πες μας λίγα λόγια για το ίδιο κομμάτι, την ιδέα και το πώς προέκυψε. Γιατί καφεΐνη;

"Ένα ωραίο πρωΐ, έρχεται η Μαρία Φασουλάκη και μου λέει έχω κόψει τον καφέ αλλά έχω πονοκεφάλους. Βλέπω όλο τον κόσμο να πίνει καφέ και μου λείπει πολύ. Δεν κάθεσαι να γράψεις ένα τραγούδι να έχει θέμα τον καφέ; Έτσι την επόμενη ημέρα κι όλας είχα σκαρώσει τα στιχάκια."

Πες μας λίγα λόγια για τη φόρμα του κομματιού.

"Δοκίμασα πολλές μουσικές φόρμες χωρίς να μου κάθεται καμία. Πρώτο κριτή βάζω τον εαυτό μου. Αν δε με ταρακουνήσει η μελωδία, το αφήνω και το πιάνω αργότερα. Έχω πετάξει πολλές μουσικές. Το  καλάθι είναι ο καλύτερος φίλος του συνθέτη. Η φόρμα που μου ταίριαξε μέρες μετά ήταν το τανγκό. Όταν πέτυχε το  έστειλα σε όλους τους φίλους και μουσικούς και λέω φίλους γιατί αυτοί μαζί με τον ερμηνευτή ζωντανεύουν το τραγούδι."

Με αφορμή αυτό που λες, μίλησέ μας λίγο για τους συντελεστές του κομματιού. 

"Οι ερμηνευτές μπαίνουν όπως ένας καλός ηθοποιός στο ρόλο τους. Η Μαρία μας ξάφνιαζε με τη ζωντανή και παραστατική της ερμηνεία. Εγώ με τον Απόστολο Ξυριτάκη πήραμε τους σολιστικούς ρόλους και τέλος ο Σωτήρης Αλεξάκης μαζί με το Στέφανο Κουρουπάκη στο κοντραμπάσο μας αγκάλιασαν και μας έδεσαν όλους."

 Η φόρμα καθορίζει το τραγούδι ή το ανάποδο; Υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στις φόρμες και ποιά κατά τη γνώμη σου είναι η σχέση του μουσικού με αυτές;

"Ο ρυθμός, το αίσθημα και οι δυναμικές, είναι αυτά που ενώνουν τη μουσική. Ο καλός μουσικός υπηρετεί και θαυμάζει με δέος τη μουσική καθώς και αυτό που προκαλεί στον καθένα μας ξεχωριστά."

Λίγα λόγια από εμάς

Ο Γιάννης Παξιμαδάκης είναι μια ξεχωριστή  περίπτωση ανθρώπου και μουσικού. Τραγουδάει και παίζει (κυρίως) λαούτο, μπουζούκι ωστόσο τον έχουμε δει  και ακούσει με λύρες, κιθάρες, σάζια, και γενικότερα με μια μεγάλη ποικιλία οργάνων κάθε είδους χωρίς υπερβολές. Έχει ασχοληθεί με πολλές φόρμες μουσικής, από τα ρεμπέτικα, τα κρητικά αλλά και άλλες απρόσμενες φόρμες, όπως το tango (όπως η καφεΐνη που παρουσιάζουμε σήμερα),το swing και όχι μόνο. Ταυτόχρονα διδάσκει μουσική και έχει μια πλούσια καταγραφή συνεργασιών και ηχογραφήσεων, καθώς και παραστάσεων στο Ηράκλειο, την Κρήτη γενικότερα αλλά και όλη την Ελλάδα. Διαθέτει το δικό του κανάλι στο youtube, όπου μπορείτε να πάρετε μια γεύση κάνοντας κλικ εδώ.
Το βασικότερο ωστόσο που θέλουμε να πούμε για το Γιάννη, είναι η δική του σχέση με τη μουσική, την οποία έχουμε νιώσει και τις τρεις φορές που έχει έρθει στο Πλουμί, αλλά και όσες φορές έχουμε συναντηθεί μαζί του:

Ένας άνθρωπος ορθάνοιχτος στη μουσική (και στην τέχνη γενικότερα) σε όλες τις διαστάσεις, αχόρταγος για τη συνάντηση μαζί της και για τα δώρα της, που απλόχερα μοιράζεται με όσους βρεθούν γύρω του. Θα συμφωνήσουμε μαζί του λοιπόν απόλυτα: " ο καλός μουσικός υπηρετεί και θαυμάζει με δέος τη μουσική καθώς και αυτό που προκαλεί στον καθένα μας ξεχωριστά"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου