Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αυτό το καλοκαίρι μπαίνουμε ξανά στον λαβύρινθο των μουσικών σεμιναρίων

Σε κάποια γωνία από τις σελίδες του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, γράφεται ότι "ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος" για να βοηθήσει κανείς, είναι  " να βοηθήσει να διαδοθούν τα νέα", να διαδώσει με άλλα λόγια το πρόγραμμα των σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν και αυτό το καλοκαίρι στο Χουδέτσι, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι περίπου τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Συμφωνώντας απόλυτα, ότι δηλαδή η πληροφορία έχει μεγάλη δύναμη, και η διάδοσή της ακόμα περισσότερη, δημοσιεύουμε σήμερα από το περιοδικό το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων, παραθέτοντας κάποιες από τις πληροφορίες για το καθένα, καθώς και για τα σεμινάρια συνολικά.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων  γι αυτό το καλοκαίρι είναι το εξής:
(περισσοτερες πληροφορίες γύρω από τη συμμετοχή στα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου "Λαβύρινθος" εδώ)


   Ηχοληψία από τον Efren López



13 - 18 Ιουλίου, 2015

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις βασικές αρχές για την ηχογράφηση σε "home studio" με ένα απλό και κατανοητό τρόπο για όλους, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ηχογραφήσεων γίνεται πλέον στο σπίτι. Από την επιλογή και τοποθέτηση των μικροφώνων, κόλπα για τη μίξη, μέχρι τη χρήση των effect θα εξηγήσουμε πώς επηρεάζουν όλα αυτά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Θα δουλέψουμε κυρίως με ProTools και Waves plug-in,  δείχνοντας πώς μπορούμε με αυτά τα προσβάσιμα εργαλεία, να έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ υψηλής ποιότητας...



   Μουσική Ομάδα: Το Όργανο ως Φωνή από το Χρήστο Μπάρμπα

chris213 - 18 Ιουλίου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Αυτό το σεμινάριο είναι ανοικτό για όλα τα μουσικά όργανα και τους τραγουδιστές που θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα στην κατανόηση της τροπικής μουσικής δουλεύοντας με τον  αυτοσχεδιασμό, την ενορχήστρωση και τη σύνθεση, διαμέσου της μελέτης φωνητικού και ορχηστρικού ρεπερτορίου από την Ελλάδα, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.



   Αφγανικό ραμπάμπ από τον Daud Khan Sadozai

daud khan20 - 25 Ιουλίου 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο Daud Khan Sadozai γεννήθηκε στην Καμπούλ του Αφγανιστάν το 1955. Σπούδασε ραμπάμπ, το πιο γνωστό παραδοσιακό όργανο του Αφγανιστάν με τον Ustad Mohammed Omar ο οποίος υπήρξε ο σημαντικότερος δεξιοτέχνης αυτού του οργάνου του 20ου αιώνα. Ο Ustad Mohammed Omar του δίδαξε, εκτός από τη λαϊκή παράδοση του Αφγανιστάν, την κλασική παράδοση που αναπτύχθηκε στην Καμπούλ. Σε αυτήν την παράδοση φαίνονται πολλές επιρροές από την κλασική παράδοση της Βόρειας Ινδίας. Ο Daud Khan είναι ένας από τους πολύ λίγους σήμερα που κρατάνε ζωντανή αυτή την μουσική παράδοση.



   Βιολί από τον Γιώργο Παπαϊωάννου - β' κύκλος

foto giorgos 1
 20 – 25 Ιουλίου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Στο σεμινάριο αυτό διδάσκονται τεχνικές και κλίμακες της τροπικής μουσικής καθώς επίσης αυτοσχεδιασμός και ρυθμός.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει εκμάθηση παραδοσιακών σκοπών από όλη την Ελλάδα, βαλκανικούς  ρυθμούς καθώς και τρόπους (κλίμακες, μακάμ) και ρεπερτόριο Τουρκικής και Αραβικής μουσικής.




 


   Μουσική Ομάδα από τον Efren López


l_cb60ee183613f57ba3ed75f18d235eb420 - 25 Ιουλίου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Είναι το πέμπτο σεμινάριο μουσικής ομάδας με τον Εφρέν Λόπεθ και μέσα από την εμπειρία των προηγούμενων σεμιναρίων έχει κατασταλάξει από μόνο του στην παρούσα μορφή. Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η δημιουργία καινούργιων μελωδιών και ενορχηστρώσεων από τους ίδιους τους μαθητές, μέσα από την ανάλυση παραδοσιακών κομματιών ή συνθέσεων βασισμένων σε τροπικές παραδόσεις. Θα μελετήσουμε την ρυθμολογία, τις μελωδικές κινήσεις, την δομή αυτών των κομματιών κάνοντας δικό μας όλο αυτό το υλικό και δημιουργώντας μέσα από αυτό. Είναι επιθυμητό, αν και όχι απαραίτητο, οι συμμετέχοντες να έχουν κάποιες γνώσεις σολφέζ και μεταφοράς (transporto), και πάνω από όλα να έχουν ένα καλό επίπεδο στο όργανο τους.

Μετά από συμπράξεις σε έναν μεγάλο αριθμό μουσικών έργων ως κιθαρίστας, άρχισε να επεισέρχεται και στην παραδοσιακή μουσική. Έχει συμμετοχή σε περισσότερες από σαράντα διαφορετικές δουλειές καλλιτεχνών από διάφορα μουσικά είδη: πρώιμη μουσική (Capella de Ministrers,Aman Aman, Oc, Maria Laffitte...), δημοτική (Sabir, Malagüero, Cendraires, Al Tall, El Cau del Llop...).
Εγκατέλειψε σιγά-σιγά την κιθάρα για να επικεντρωθεί κυρίως στα διπλόχορδα όργανα της Μεσογείου και στην Μεσαιωνική μουσική. Με αυτό τον τύπο οργάνων έχει κάνει δουλειές για διαφήμιση, ντοκυμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, ποιητικές βραδιές, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, «θέατρο του δρόμου», εντατικά μαθήματα.


   Κλασικό Οθωμανικό Τραγούδι από τον Ahmet Erdogdular

ahmet
27 Ιουλίου - 01 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Γιος του Ömer Erdogdular, ο Αhmet Erdogdular μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του και στους μεγάλους δασκάλους Niyazi Sayin, Necdet Yascedilar και Kani Karaca. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο της Κων/πολης και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς της κλασικής Οθωμανικής φωνητικής παράδοσης.


   Ιρανικό ταρ & ραντίφ με τον Hooshang Farahani

Hooshang Farahani
 27 Ιουλίου - 01 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ο Hooshang Farahani γεννήθηκε το 1967 στο Φαραχάν στο κεντρικό Ιράν.
Ολοκλήρωσε το σχολείο στην Τεχεράνη και στο Karaj. Είναι απόφοιτος ψυχολογίας και παιδαγωγικών σπουδών ενώ, αποφοίτησε επίσης από το τμήμα Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Τέχνης της Τεχεράνης.




  


   Ούτι για αρχάριους απο το Γιώργο Μαυρομανωλάκη

mavromanolakis1
27 Ιουλίου - 01 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Στο σεμινάριο θα γινεί εξάσκηση στην τεχνική του ουτιού, στη στάση του σώματος και στη δαχτυλοθεσία καθώς και αναφορά στο σύστημα των μακάμ και στη λειτουργία του πάνω στο ούτι. Θα διδαχτούν κομμάτια από την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο για τα οποία θα δωθούν προαιρετικά παρτιτούρες σε όσους το επιθυμούν.





   Αραβικό Ούτι με τον Adel Selameh


adel salameh
 27 Ιουλίου - 01 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
O Adel Salameh, Παλαιστίνιος ουτίστας και συνθέτης, γεννήθηκε στο Ναμπλούς της Παλαιστίνης το 1966. Όσο ζούσε σε Αραβικές χώρες έπαιζε ως σολίστας ώσπου μετανάστευσε στην Ευρώπη το 1990. Σύντομα εξελίχθηκε σε σπουδαίος σολίστας και εμφανίστηκε σε συναυλίες σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Βλέποντας τη μουσική ως ένα τέλειο εργαλείο για να χτίσει κανείς γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών συνεργάστηκε με μουσικούς από την Τουρκία, Ισπανία, Ινδία, Γαλλία, Αγγλία, Ισραήλ καθώς και μουσικούς της τζαζ.


   Nέυ από τον Omer Erdogdular

omererdogdular1
27 Ιουλίου - 01 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Από όλο το Κλασσικό Οθωμανικό Ρεπερτόριο, ίσως το σημαντικότερο κομμάτι είναι η Μουσική του Τάγματος των Mevlevi Δερβίσηδων. Πολλοί από τους σημαντικότερους συνθέτες αυτής της επιφανούς παράδοσης ήταν οι ίδιοι ενεργά μέλη αυτού του Τάγματος και αρκετοί από αυτούς συνέθεσαν τη Μουσική για ολόκληρες τις τελετές Sema, γνωστές και ως Ayin-I-Şerifi.


 


   Duduk με τον Tigran Aleksanyan

Tigran Aleksanyan
 03 - 08 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
O Tigran Aleksanyan γεννήθηκε στα βουνά του Αραράτ στην Αρμενία και εγκαταστάθηκε στην Α γγλία το 2001. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του από πολύ νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε να μαθαίνει shvi flute,πριν το ντουντούκ, ένα όργανο ανάμεσα σε κλαρίνο και ζουρνά.


   Πολίτικη Λύρα  από τον Derya Turkan

derya-sm
03 - 08  Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Πολίτικη Λύρα (Κεμέντσε), με έμφαση στον τρόπο παιξίματος και το ρεπερτόριο του Tanburi Cemil Bey.
O Tanburi Cemil Bey, υπήρξε ίσως ο Μουσικός με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά το τέλος του 19ου- αρχές του 20ου αιώνα στην Τουρκία. Εκτός από ένα μεμονωμένα σημαντικός συνθέτης, ήταν και ένας ιδιαίτερα χαρισματικός οργανοπαίχτης που διέπρεψε σε μια μεγάλη γκάμα οργάνων.



 


   Μεσαιωνική Μουσική από την Patrizia Bovi & τον Peppe Frana


patrizia peppe03 - 08 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί το κύριο μουσικό ρεπερτόριο του 13ου και 14ου αιώνα, με σκοπό να δώσει στους μαθητές τα απαραίτητα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ότι αφορά στην ιστορικά ενημερωμένη απόδοση της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής μουσικής.
Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει μονοφωνικά και πολυφωνικά τραγούδια λειτουργικής και παρα-λειτουργικής προέλευσης από Ιβηρικά και Ιταλικά χειρόγραφα του 13ου αιώνα και παραδείγματα από την αστική μουσική γαλλικών και ιταλικών ρεπερτορίων της Ars Nova (14ου αιώνα).


   Τουρκικο Ούτι από τον Yurdal Tokcan

yurdaltokcan
03 - 08 Αυγούστου, 2015
MASTER CLASS
Ο Yurdal Tokcan είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς ουτιστών στην Τουρκία και το παίξιμό του χαρακτηρίζεται τόσο από την καινοτόμο προσέγγισή του στο όργανο όσο και από την εξαιρετική του τεχνική, αλλά το πιο σημαντικό, από τις ολοκληρωμένους και ιδιαίτερα συγκινητικούς αυτοσχεδιασμός (taksims), όπως και για την ιδιαίτερη και προσεγμένη απόδοσή του στις σύνθετες και πιο περίπλοκες συνθέσεις στην Τουρική κλασσική παραδοση. Σήμερα θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο ούτι καθώς και ένας εξαίρετος δάσκαλος.


   Kανονάκι από τον Goksel Baktagir

goksel22
03 - 08 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Γεννημένος στην Kirklareli, το 1966, ο Goksel Baktagir ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στην ηλικία των 8 χρόνων, υπό την επίβλεψη του πατέρα του Muzafer Baktagir. Αποφοίτησε το 1988 από το  ITU State School of Art of Turkish Music.
Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του State Turkish Music Group of Istanbul, το οποίο εμφανίζεται υπό τη διεύθυνση του Tanburi Necdet Yasar. Αυτή την περίοδο δίνει συναυλίες στην Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και το Τουρκμενιστάν με το Necdet Yasar Ensemble και διάφορα άλλα σχήματα και από το 1998 εμφανίζεται με το σχήμα “Istanbul Sazendelen”. Συνεργάζεται επίσης με το Istanbul Fasil Group και το Istanbul Tasavvuf (Sufi) Music Group, με το οποίο συμμετείχε στο “International Rabat Festival” στο Μαρόκο και στο “ Bas Carsi Festival” στο Σεράγεβο και έχει ηχογραφήσει 7 ψηφιακούς δίσκους ακτίνας και κασέτες.


   Nyckelharpa απο την Eleonore Billy

eleonorebilly03 - 08  Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το Εργαστήριο θα επικεντρωθεί στη Σουηδική Folk Μουσική με ιδιαίτερη έμφαση στο ρεπερτόριο του Βιολιού. Θα δουλέψουμε συγκεκριμένες μελωδίες και ρυθμούς της "polska", του πιο γνωστού Σουηδικού χορού, από κει και πέρα, θα δουλέψουμε στις αρμονίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σα δεύτερες φωνές, διπλές χορδές, ή ρυθμικά σχέδια.


 


   Yayli Tanbur & Μakam  από τον Ευγένιο Βούλγαρη


evgenios10 - 15  Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η μουσική του ενασχόληση ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με την απόκτηση του αντίστοιχου Διπλώματος. Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ενώ κοντά στον Fahrettin Cimenli παρακολουθεί μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ, και τον αυτοσχεδιασμό με συχνές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη από το 2001. Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των καλοκαιρινών σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι έχει εστιάσει στη μελέτη της αφγάνικης και πέρσικης μουσικής.


   Κούρδικο Μακάμ με Tanbur από τον Kourosh Ghazvineh

ghazvineh
 10 – 15 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ο Kourosh Ghazvineh γεννήθηκε το 1982 στο Sahneh του Kermanshah στο Ιράν.
Ξεκίνησε την εκμάθηση μουσικής με Περσικό σαντούρι πλάι στον Nouzar Rezai. Το 1997 μαθαίνει κλασική πέρσικη μουσική (ραντίφ) με τον Majid Kyani. Ένα χρόνο μετά μελετά κούρδικο Μακάμ για tanbur με ρεπερτόριο των Ostad Taheri, Yar Veisi, Seyid Khalil, Seyid Amrolah Shah Ebrahimi, Ali Akbar Moradi.

 


   Tanbur  από τον Murat Aydemir

murat_aydemir_03
10 - 15  Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Tanbur - Η πορεία του στο χρόνο (διαδρομή, ρεπερτόριο, τρόποι παιξίματος και εξέλιξη του οργάνου)
Ο Murat Aydemir αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς μουσικούς Tanbur της Τουρκίας. Έχει επιτυχημένα καταφέρει να ενσωματώσει όλη τη γνώση και την εμπειρία της παλιάς γενιάς των master μουσικών tanbur μαζί με τις νέες τεχνικές και ιδέες με ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον τρόπο.
 


   Η Kamancha στην Αζέρικη και Πέρσικη μουσική από τον Arslan Hazreti

arslan
 10 – 15 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ο Arslan Hazreti γεννήθηκε στο Tabriz του Ιράν το 1976. Ξεκίνησε να μαθαίνει Kamancha στα δεκατρία του χρόνια ενώ πήρε μαθήματα Μακάμ από τον Cavit Murtezaoğlu. Έχοντας ασχοληθεί  ταυτόχρονα με τη μουσική παράδοση του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, εντρύφησε έτσι  στα τροπικά συστήματα των παραδόσεων και των δύο περιοχών.




  


   Κρουστά απο τον Zohar Fresco

img_7027
10 - 15  Αυγούστου, 2015
MASTER CLASS
Γεννημένος στο Ισραήλ από Τούρκους γονείς, ο Zohar Fresco ξεκίνησε να παίζει κρουστά σε πολύ νεαρή ηλικία. Πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τη μουσική της Ανατολής και ξεκίνησε να παίζει με μετανάστες μουσικούς από Αραβικές χώρες.
Οι ιδιαίτερες αναζητήσεις του σε διάφορα μουσικά είδη τον οδήγησαν σε ποικίλες συνεργασίες με μουσικούς τόσο στο Ισραήλ όσο και αλλού.


 


   Αυτοσχεδιασμοί στην κλασσική μουσική της βόρειας Ινδίας από τον Ido Segal

ido
 17 – 22 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Σε αυτό το σεμινάριο θα διδαχθούν διαφορετικά Ragas (οι τρόποι της Ινδικής μουσικής) και Talas (ρυθμικοί κύκλοι), με έμφαση στον τρόπο που μπορεί ο μουσικός να αναπτύξει συνειδητά έναν αυτοσχεδιασμό.



 


   Γκάιντα και Βουλγάρικη Μουσική από τον Ivan Varimezov


ivan17 –22 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ο Ivan Varimezov γεννήθηκε στη Βουλγαρία και πήρε το Β.Α. πτυχίο παραδοσιακού οργάνου και διεύθυνσης ορχήστρας από την Ακαδημία Μουσικής και Χορού στο Plovdiv. Μεγαλωμένος στις παραδόσεις της ιδιαίτερης του πατρίδας Strandzha, είναι ένας από τους πιο εξαίρετους μουσικούς γκάϊντας της γενιάς του κι έχει πολλές ηχογραφήσεις και βραβεία στο όνομα του.



 


   Βουλγάρικες φωνητικές τεχνικές από την Tzvetanka Varimezova


tzvetanka17 –22 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Τα τελευταία χρόνια, οι φωνητικές τεχνικές της Βουλγαρικής μουσικής έχουν τραβήξει έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως. Η εκπληκτική τονική καθαρότητα και ακρίβεια των Βουλγάρων τραγουδιστριών εκτιμάται πολύ παγκοσμίως και πολλοί μουσικοί από άλλες παραδόσεις έχουν εκφράσει βαθύτατο ενδιαφέρον για να μάθουν τις τεχνικές αυτές. Η Tzvetanka Varimezova διδάσκει αυτό το αντικείμενο πολλά χρόνια στην Αμερική και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία μη Βούλγαρων μαθητών.


 


   Ρυθμικός Αυτοσχεδιασμός από τον Χάρη Λαμπράκη

XarisLambrakisfac.3
17 - 22  Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το σεμινάριο, αν και έχει να κάνει με τον ρυθμικό αυτοσχεδιασμό, απευθύνεται σε μουσικούς και μαθητές μελωδικών οργάνων. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία μέση εμπειρία επάνω στο όργανο με το οποίο θέλουν να αναπτύξουν τον αυτοσχεδιασμό μέσα στο πλαίσιο ενός δεδομένου ρυθμού. Θα γίνει μία προσπάθεια ανάλυσης και εμβάθυνσης στα ρυθμικά, μελωδικά και γενικότερα δομικά στοιχεία του τροπικού ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία το ρεπερτόριο των Βαλκανίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια αυτή η τροπικότητα θα εμπλουτιστεί με στοιχεία άλλων μουσικών παραδόσεων (Ινδία, Αφρική κ.ά.).


   Σάζι με τους Περικλή Παπαπετρόπουλο και Cihan Turkoglu

peri-cihan
 17 - 22 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Αυτό το σεμινάριο σαζιού θα είναι διαφορετικό από εκείνα των προηγούμενων χρόνων. Θα έχουμε δυο δασκάλους με διαφορετικές αφετηρίες, οι οποίοι έχουν και οι δύο μελετήσει το ίδιο όργανο με διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο ο καθένας. Φέτος θα μοιραστούν με τους μαθητές τους τις διαφορετικές σκοπιές ανάπτυξης του οργάνου τόσο μέσα από το Τουρκικό ρεπερτόριο όσο και από Ελληνικό που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.


   Βιολί από τον Γιώργο Παπαϊωάννου - α' κύκλος

foto giorgos 1
 24 – 29 Αυγούστου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Στο σεμινάριο αυτό διδάσκονται τεχνικές και κλίμακες της τροπικής μουσικής καθώς επίσης αυτοσχεδιασμός και ρυθμός.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει εκμάθηση παραδοσιακών σκοπών από όλη την Ελλάδα, βαλκανικούς  ρυθμούς καθώς και τρόπους (κλίμακες, μακάμ) και ρεπερτόριο Τουρκικής και Αραβικής μουσικής.


 


   Λάφτα από τον Περικλή Παπαπετρόπουλο

Papapetropoulos24 - 29 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η λάφτα ή, όπως είναι αλλιώς γνωστό, το πολίτικο λαούτο, είναι το όργανο που προϋπήρχε από το ούτι στην Οθωμανική μουσική, αλλά εξέλειψε σχεδόν εντελώς κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Τα τελευταία 25 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αυτό το υπέροχο και εξαιρετικά ευέλικτο όργανο.


   Λύρα με Συμπαθητικές Χορδές από την Κέλυ Θωμά

kelly thoma laby
24 - 29 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η Κέλυ Θωμά (www.kellythoma.com) σπουδάζει τη λύρα με συμπαθητικές χορδές δίπλα στο Ross Daly εδώ και 17 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει εντρυφήσει σε υψηλό βαθμό πάνω στον ήχο, τις δυνατότητες και το ρεπερτόριο του οργάνου αυτού.   
Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών που παίζουν αυτό το όργανο, η Κέλυ ξεκίνησε να παίζει μουσική και να διαμορφώνει τον ήχο, την τεχνική και την αισθητική της κατευθείαν πάνω σε αυτό το τύπο της λύρας. Η ίδια, καθώς δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο Κρητικό ρεπερτόριο, έχει αναπτύξει τεχνικές και τρόπους  παιξίματος που ταιριάζουν σε ένα μουσικό υλικό που έχειδημιουργηθεί ειδικά για το όργανο αυτό. Το ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνει τόσο κομμάτια από την Κρητική και από άλλες διαχρονικές παραδόσεις, καθώς και μια πληθώρα νέων συνθέσεων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτόν τον τύπο της λύρας.


   Τροπική Σύνθεση από τον Ross Daly

ross daly bw
24 - 29 Αυγούστου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
O Ross Daly , καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, θα διδάξει ένα σεμινάριο με επίκεντρο την τροπική σύνθεση. Αναγνωρισμένος ο ίδιος ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και ερμηνευτές του είδους αυτού, επιθυμεί να δει περισσότερους νέους ανθρώπους που μελετούν τροπικές μουσικές παραδόσεις να ασχολούνται ενεργά με τη σύνθεση.


   Κρητική Λύρα από τον Ζαχάρη Σπυριδάκη

Κρητική Λύρα από τον Ζαχάρη Σπυριδάκη 6-11 Ιουλίου, 2009
31 Αυγούστου - 05 Σεπτεμβρίου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
O Ζαχάρης Σπυριδάκης είναι ένας από τους πιο αξιόλογους και καινοτόμους λυράρηδες. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους μαθητές του Κώστα Μουντάκη, ενώ αργότερα διετέλεσε και βοηθός του στη διδασκαλία. Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει το συγκρότημα Παλαιϊνά Σεφέρια, τα οποία χάρη στη φρεσκάδα και στην διαφορετική προσέγγισή τους στην Κρητική μουσική έχουν αποκτήσει θαυμαστές τόσο στην Κρήτη όσο και αλλού. Ο Ζαχάρης Σπυριδάκης έχει μεγάλη εμπειρία στην ενσωμάτωση της Κρητικής λύρας σε μουσικά σχήματα που κινούνται εκτός της Κρητικής παράδοσης. Ως δάσκαλος, είναι εξαιρετικά περιζήτητος χάρη στη γενναιοδωρία του με τη γνώση του και στην ιδιαίτερα οργανωμένη μέθοδο διδασκαλίας του.


   Κρητικό μαντολίνο με τον Μιχάλη Κονταξάκη

Kontaxakis Michalis
31 Αυγούστου - 05 Σεπτεμβρίου, 2015
ANOIXTO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ο Μιχάλης Κονταξάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1984. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι Άρτας, με όργανο ειδίκευσης το μαντολίνο. Ασχολείται με την μελέτη και έρευνα του μαντολίνου τόσο ως ένα όργανο που έχει ενταχθεί στην βιωματική του μουσική (την μουσική της Κρήτης) αλλά και ως ένα μέσω για να εκφράσει ο ίδιος την μουσική του.


   Κρουστά στην Κρητική Μουσική από τον Γιάννη Παπατζανή

papatzanis
31 Αυγούστου - 05 Σεπτεμβρίου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
H παρουσία των κρουστών οργάνων στην Κρητική Μουσική ήταν παραδοσιακά πολύ μικρή. Με εξαίρεση την περιοχή της Σητείας όπου ένα μικρό Νταούλι συνόδευε την Λύρα, τα κρουστά όργανα ήταν σχεδόν παντελώς άγνωστα και αποκλεισμένα απο το Σύνολο της Κρητικής παράδοσης,
 


   Λαούτο από το Γιώργη Μανωλάκη

Manolakis-Laouto
31 Αυγούστου - 05 Σεπτεμβρίου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Αυτή τη χρονιά, λόγω του υπερφορτωμένου προγράμματος συναυλιών, ο Γιώργης Ξυλούρης δε θα μπορέσει  να διδάξει το σεμινάριο του κρητικού Λαούτου την καθιερωμένη πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό προσκαλέσαμε έναν κορυφαίο δεξιοτέχνη του Λαούτου στην Κρήτη, το Γιώργο Μανωλάκη να διδάξει το σεμινάριο αυτό το φθινόπωρο.


   Μπουζούκι από το Γιώργη Μανωλάκη


manolakis07 – 12 Σεπτεμβρίου, 2015
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ο Γιώργης Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1982. Στα οχτώ του χρόνια ξεκίνησε την εκμάθησή του στο λαούτο με δάσκαλο τον πατέρα του, Κώστα Μανωλάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λαουτίστες της γενιάς του. Έπειτα από 6 χρόνια ξεκίνησε παράλληλα τη μελέτη του στο μπουζούκι δίπλα σε διάφορους επίσης αξιόλογους δασκάλους. Σήμερα ο Γιώργης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του στο λαούτο και στο μπουζούκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου