Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Οι μουσικές Παρασκευές, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα στο Χουδέτσι

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, "ΚΗΠΟΣ" -ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ"
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τραγούδια της Βουλγαρίας: Tzvetanka Varimezova (φωνή, ταμπουρίτσα) and IvanVarimezov (γκάϊντα)
Η Tzvetanka Varimezova γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Πήρε πτυχίο διεύθυνσης ορχήστρας και παιδαγωγικής παραδοσιακών μουσικών οργάνων από την Ακαδημία Μουσικής και Χορού του Plovdiv.

Απ’ το 2001, ζει στις Η.Π.Α. και διδάσκει στο τμήμα Παραδοσιακής Βουλγάρικης Μουσικής του UCLA. Διδάσκει Βουλγάρικο πολυφωνικό τραγούδι ενώ παράλληλα διευθύνει και τη γυναικεία χορωδία -"Superdevoiche"του πανεπιστημίου UCLA.
Η Tzvetanka έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί εξαίρετη αντιπρόσωπο της Βουλγαρικής φωνητικής και χορωδιακής παράδοσης.
Μαζί με το σύζυγό της Ivan Varimezov, εξαίρετο δεξιοτέχνη της βουλγάρικης γκάϊντας θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από τραγούδια διαφόρων περιοχών της Βουλγαρίας.
Patrizia Bovi & Micrologus ( Goffredo Delgi Esposti, Gabriele Russo, PeppeFrana, Enea Sorini) η Patrizia Bovi, από την Ασίζη της Ιταλίας είναι μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στον κόσμο της Παλαιάς Ευρωπαϊκής Μουσικής και κυρίως εκείνη της Ιταλίας. Το 1984 δημιούργησε το σχήμα Micrologus, με ευρεσιτέχνες της μεσαιωνικής ιταλικής μουσικής που οι εκτελέσεις τους συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποθεώνουν διεθνώς το κοινό. Η Bovi εκτός της διδασκαλίας της στο Centro Studi Europeo di Musica Medievale Adolfo Broegg στο Spello από το 2009, διδάσκει και δίνει συναυλίες ανά τον κόσμο. Το 2008 βραβεύτηκε ως “Chevalier des Arts et des Lettres” από το υπουργείο πολιτισμού της Γαλλίας. Μαζί με το σχήμα Micrologus θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα της παλαιάς Ιταλικής Μουσικής.
Κλασσική Ινδική μουσική της Βόρειας Ινδίας: Ido Segal (Hansa Veena) –Γιάννης Ζάννης (Tabla)
O Ido Segal γεννήθηκε στο Ισραήλ. Το 2000 ξεκίνησε να σπουδάζει κλασσική ινδική μουσική και στη συνέχεια μετακόμισε για εννέα χρόνια στην Ινδία όπου και μελέτησε τη συναρπαστική και εξαιρετικά πολύπλοκη μουσική παράδοσή της. Σπούδασε κάτω από την επίβλεψη του αναγνωρισμένου δεξιοτέχνη σιτάρ Dr J.N Goswani. Το 2005 έγινε δεκτός ως μαθητής δίπλα στο σπουδαίο δάσκαλο Σιτάρ, τον Ustad Shujaat Hussain Khan. Ο Ido Segal είναι από τους λίγους μουσικούς μη ινδικής καταγωγής, που εξειδικεύονται στο HansaVeena, ένα ινδικό είδος slideboard guitar που σχεδιάστηκε από τον Ravi Shankar και ανήκει στη μουσική σχολή της οικογένειας του δασκάλου του, που έχει ειδικευθεί στο “Gayaki ang”, μια τεχνική που μιμείται τη χροιά, το glissando και τα ποικίλματα της ανθρώπινης φωνής, στα έγχορδα μουσικά όργανα.
Σήμερα ζει στην Ισπανία, όπου διδάσκει και παρουσιάζει μια σειρά από προγράμματα που εστιάζονται στην ινδική και τούρκικη μουσική, το Sephardic(μουσική των Εβραίων της Ισπανίας ως τον 15αι. Σεφαρδίτικο) και το φλαμένκο.
Σ’ αυτήν τη συναυλία θα παίξει ragas (τρόπους) της κλασσικής μουσικής της Βόρεια ς Ινδίας συνοδευόμενος από τον Γιάννη Ζάννη στην τάμπλα, (πρόκειται για ένα ζευγάρι από μικρά τύμπανα και θεωρείται το σημαντικότερο κρουστό της Βόρειας Ινδίας για το οποίο απαιτείται μακρόχρονη μελέτη και ιδιαίτερη δεξιοτεχνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου