Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Πρωινό στο Πλουμί ή αλλιώς όταν πολλοι άνθρωποι σερβίρονται στο πιάτο σας

Ένας περίπου μήνας πέρασε από το πρώτο μας ραντεβού με  μία νέα συνήθεια, που ξεκίνησε τις Κυριακές, από αυτό το μήνα ωστόσο, διευρύνεται με το νέο ωράριο και εξελίσσεται και στις έξι ημέρες  που το Πλουμί είναι ανοιχτό. Η αλήθεια είναι  ότι όλο αυτό το μήνα, τόσο στην τουριστική γειτονιά μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, είδαμε την ιδέα του πρωινού να ανθίζει και να εξαπλώνεται όπως ήταν φυσικό τέτοια περίοδο, σε πολλές παραλλαγές και εκδοχές. Όσο όμως και αν το πρωινό έχει γίνει της μόδας, ο κυριακάτικος μπουφές ή μάλλον το πρωινό στο Πλουμί αποτελεί  πια καθημερινό φαινόμενο και, παρά τις φαινομενικά αρκετές ομοιότητες με τις διάφορες εκδοχές πρωινού που μπορεί κανείς να φανταστεί, όπως πολλά από τα όσα συμβαίνουν εδώ,  διατηρεί αυτό που θα μπορούσε κανείς ένα βασικό πλεονέκτημα: είναι τόσο στην ιδέα του, όσο και στην υλοποίησή του πέρα για πέρα ζωντανό και χειροποίητο.

Εξηγούμαστε.

Υπάρχουν πολλά πρίσματα για να δει κανείς, να παρουσιάσει ή να εξηγήσει το τι περιλαμβάνει ένα πρωινό γεύμα, είτε κανείς το κάνει από τη μεριά αυτού που καταναλώνει, είτε από τη μεριά εκείνου που παρέχει το πρωινό, μιας και η "βιομηχανία" γύρω από αυτό είναι με πολλούς τρόπους αναπτυγμένη.  Για παράδειγμα, υπάρχει η εκδοχή της υγιεινής διατροφής, αυτή της  θρεπτικής διάστασης, η σοκολατένια και γενικά γλυκιά εκδοχή, η αλμυρή εκδοχή, εκείνη η εκδοχή που φέρνει σε αυτό συνήθειες από άλλους τόπους (γιατί οι ξένοι ξέρουν), εκείνη που διαλέγει προσεκτικά τις πρώτες ύλες, εκείνη που επιμένει μόνο στα τοπικά προϊόντα,  εκείνη που στο όνομα των παραπάνω, γεμίζει το πρωινό με προϊόντα που μόνο στο όνομα διατηρούν την αξία και την ουσία τους, όπως "γάλα", "γιαούρτι", "δημητριακά", "ψωμί", "βούτυρα" και γενικώς υποκατάστατα κάθε είδους. Υπάρχει επίσης αυτό που θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ως τουριστική εκδοχή, αυτή που πουλιέται μαζικά ειδικά σε τουριστικές περιοχές και περιόδους, μία εκδοχή που διαδίδεται, τόσο όπως είπαμε πριν, τόσο σε επίπεδο απομίμησης, όσο και σε επίπεδο εμπορευματοποίησης, μιας και πουλιέται επίσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει τέλος και αυτό αφορά στο ζήτημα της διατροφής γενικότερα,  μια φοβική προσέγγιση και για το πρωινό, που περιλαμβάνει κυρίως κανόνες για το τι δεν πρέπει να περιέχεται σε αυτό, περιλαμβάνοντας συχνά ανακρίβειες.

Τι διαφορετικό λοιπόν συμβαίνει στο πρωινό στο Πλουμί;

Το πρωινό στο Πλουμί  αποτελεί ως αρχική ιδέα αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας που συμβαίνει στο χώρο, ένα σύνολο ανθρώπων να αξιοποιήσει τις γνώσεις του και παράγοντας προϊόντα, να στηρίξει ο ένας τον άλλον: το Παντοπωλείο. Με βάση αυτό, το πρωινό στο Πλουμί, περιλαμβάνει  για παράδειγμα μαρμελάδες από το "Πολύτροπος", βότανα από το "Συλλέκτη", φυστικοβούτυρα από το "Nick's organic peanutbutter", δημιουργεί κυρίως τους όρους για την ανάπτυξη τόσο των συγκεκριμένων project και στην έμπνευση για περισσότερα προϊόντα. Η κύρια σχέση του όμως με το Παντοπωλείο αφορά στη γενικότερή του αντίληψη για το ζήτημα της αυτάρκειας. Έτσι σε αυτό μπορεί κανείς να συναντήσει ψωμί επιλεγμένο και πολλές φορές ζυμωτό, αυγά διαλογής, φρούτα εποχής, υλικά από ντόπιους παραγωγούς, πέρα για πέρα χειροποίητα και νέες ιδέες συνεχίζουν να προστείθενται όσο ο καιρός και τα πρωινά περνούν. Από αυτή την άποψη, το πρωινό στο Πλουμί, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με προϊόντα που  όχι κατ'όνομα αλλά επί της ουσίας είναι αυτό που θα λέγαμε αυθεντικά, η οποία όχι μόνο δεν προκύπτει από την ανάγκη απομίμησης, ή αντιστοίχισης σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό ή κάποια μόδα, αλλά δε θα σταματήσει να είναι μια υπόθεση  ζωντανή και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αποτελεί επι της ουσίας μια σειρά ανθρώπους που σερβίρονται στο πιάτο σας.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα του πρωινού στο Πλουμί, προέρχεται και συμβαδίζει με το γενικότερο χαρακτήρα του χώρου και είναι πολύ σημαντική , τόσο στην περίοδο που βρισκόμαστε, στον τόπο που βρισκόμαστε αλλά και στις μέρες μας γενικότερα.  Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα πρωινό, που σε όλες του τις εκδοχές,  παραμένει μια πραγματικά οικονομική επιλογή, τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες, όσο σε σχέση με αυτά που περιέχει, χωρίς σε καμία περίπτωση να εμπεριέχει εκπτώσεις όσο αφορά στην ποιότητά των υλικών, πάντα με σεβασμό, τόσο σε αυτόν που παράγει τα προϊόντα που φτάνουν στο πιάτο, όσο κυρίως σε αυτόν που το απολαμβάνει.

Η τρίτη ιδιαιτερότητα του πρωινού στο Πλουμί είναι ότι σε αντίθεση με τα διάφορα σκεπτικά που περιγράφηκαν πιο πάνω για τις διάφορες εκδοχές που μπορεί κανείς να συναντήσει, έρχεται ως μία φυσική συνέχεια της ύπαρξης του παντοπωλείου και του project γενικότερα, γεμίζει με τον καλύτερο τρόπο όλη την πρωινή και πρώιμη μεσημεριανή ζώνη, αποτελώντας κάτι παραπάνω από τον τίτλο του, ανάλογα τα γούστα και τις προτιμήσεις, αποτελώντας δηλαδή πρωινό αλλά και δεκατιανό, ή για να το πούμε καλύτερα, μια γευστική εμπειρία με χειροποίητα και επιλεγμένα προϊόντα. Αυτή η εμπειρία, ή μάλλον η άποψη και η φιλοσοφία πίσω από αυτή, είναι άλλωστε και η γενικότερη  αντίληψη που υπάρχει στο χώρο για την τροφή, για την εστίαση, και κυριαρχεί όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με όλες τις αφορμές, όλες τις ώρες που ο χώρος είναι ανοιχτός.

Η τέταρτη ιδιαιτερότητα του πρωινού στο Πλουμί, είναι ότι λόγω όλων των παραπάνω, είναι όπως είπαμε στην αρχή μια ζωντανή υπόθεση, που δε μένει στάσιμη ή στατική, αλλά εμπεριέχει πολλές διορθώσεις, και αποτελεί μία ακόμα αφορμή για να έρθουμε σε άμεση διάδραση, κάτι που είναι και το ευρύτερο νόημα όλων όσων συμβαίνουν στο χώρο.

Το πρωινό λοιπόν στο Πλουμί είναι εδώ και περιμένει να το ανακαλύψετε. Γεμίζει το καθημερινό κι διευρυμένο ωράριο, και ανθίζει και αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω τουριστικών και άλλων εκδοχών και αντιλήψεων, κάθε πρωί, κάθε μία από τις 6 ημέρες που όλες οι πόρτες του χώρου είναι ανοιχτές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου