Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Πολιτιστικό camping στο Αστρίτσι: ένα κοινωνικό πείραμα μέσα στο δάσος


γράφει ο ακροβάτης

Γύρω στα τέλη Ιουλίου κάθε χρόνο, παργματοποιείται στο κέντρο του νομού Ηρακλείου, μια δωδεκαήμερη διοργάνωση που αγγίζει ουσιαστικά όλο και περισσότερους, και για δέκατη τέταρτη χρονιά, αποτελεί έναν πόλο έλξης για ακόμα περισσότερους, χαρίζοντάς μας απλόχερα, ένα πλήθος από εμπειρίες και συμπεράσματα. Χωρίς πολλά άλλα ταρατατζούμ, αναφερόμαστε φυσικά στο πολιτιστικό κάμπινγκ, στην Κάτω Βρύση του Αστριτσίου.


 Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στη σελίδα του camping, "Το Πολιτιστικό Κάμπινγκ διοργανώνεται εδώ και δώδεκα χρόνια σε μια πανέμορφη περιοχή, στο Φαράγγι του Αι Γιάννη, στη Κάτω Βρύση Αστριτσίου, νότια του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στα μέσα του καλοκαιριού και φιλοξενεί, ως επί το πλείστον, φοιτητικές θεατρικές ομάδες αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες (χορός, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία κτλ). Τα πέντε προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκαν αρκετές ομάδες απ' όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Ναύπλιο, Πάτρα κ.α.)."
 Να προειδοποιήσουμε εδώ τον αναγνώστη, ότι τα όσα πρόκειται να γραφούν παρακάτω, γράφτηκαν ένα ωραίο μεσημέρι, την ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα πραγματοποιείται η καθημερινή μεσημεριανή συνέλευση της διοργάνωσης, ανοιχτή σε όλους τους συμμετέχοντες, υπό τους ήχους μιας ορχήστρας τζιτζικιών και των τρεχούμενων νερών (ή όσων από αυτά άφησε να τρέχουν η παρέμβαση του ανθρώπου), λίγες ώρες πριν από το γλέντι εκτός  του χώρου σε διπλανό χωριό με τη συμμετοχή φίλων μουσικών.
 Το πολιτιστικό camping πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ένα πολυεπίπεδο χώρο μέσα σε ένα δάσος, ιερό από την αρχαιότητα, στην αρχή ενός φαραγγιού. Ένα εντυπωσιακό πλήθος από νέους κυρίως ανθρώπους, συμμετέχουν, κατασκηνώνουν, απολαμβάνουν τη φύση, γνωρίζονται, συμμετέχουν στα εργαστήρια διαφόρων ειδών, παίζουν μουσική, γλεντάνε, συζητούν,αλληλοδιδάσκονται, μαθαίνουν, κυρίως δε, μοιράζονται, το χώρο, το χρόνο, τα ταλέντα και τη διάθεσή τους, γίνονται καλύτεροι, αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες και συνδιαχειρίζονται το χώρο εξολοκλήρου, κάθε του λειτουργική ανάγκη και λεπτομέρεια. Την ίδια στιγμή, συμμετέχοντας σε μια ανοιχτή διοργάνωση, υποδέχονται και αναμετριούνται με  ένα σύνολο από σοβαρά προβλήματα, όπως η ανάθεση, η αδιαφορία από τη μία, καθώς και η συνειδητότητα από την άλλη, και η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν και τα καταφέρνουν, είναι αξιοθαύμαστος. Απόδειξη άλλωστε των παραπάνω, αποτελεί η ίδια η συνέχιση της διοργάνωσης για δέκατο τέταρτο χρόνο, παρά τις πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, η εμφάνιση αυτού που κάποιος που διαχρονικά παρακολουθεί την υπόθεση θα έλεγε "νέα πρόσωπα". Σαφώς ρόλο σε αυτό παίζει και η όλη διεργασία της προετοιμασίας, που συμβαίνει όλη τη χρονιά, στην Κρήτη αλλά και εκτός αυτής.
Δύο στοιχεία ακόμα. 
Αναπόσπαστο μέρος της διοργάνωσης αποτελούν οι θεατρικές παραστάσεις, από πολιτιστικές, θεατρικές ομάδες πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ανεβαίνουν κάθε βράδυ σε ένα χώρο αξιοζήλευτο για τη φυσική ομορφιά του με την υπόλοιπη διοργάνωση να νεκρώνει  τις δραστηριότητες προκειμένου να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος, με αξιόλογες δουλειές και προσπάθειες να παρουσιάζονται, προσελκύοντας από μόνες τους αυτές τον κόσμο του γειτονικού χωριού αλλά και της γύρω περιοχής γενικότερα.
Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο από όλα, είναι η μεγάλη εικόνα της διοργάνωσης. Ένα camping-φεστιβάλ, με ένα τίτλο όπου τα επίθετά του προκύπτουν φυσιολογικά. Το camping είναι πέρα για πέρα πολιτιστικό, όχι γιατί  πρέπει να είναι λόγω του τίτλου του, αλλά πολύ απλά και φυσικά,  με ένα πλήθος εργαστηρίων, παραστάσεων, από την πρώτη στιγμή της μέρας μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό είναι κάτι που δε συμβαίνει, σε μια εποχή που τα επίθετα, οι τίτλοι και οι βιτρίνες, προκύπτουν πριν τα περιεχόμενα. Το camping επίσης δε μένει στάσιμο, αναμασώντας την ίδια συνταγή, παρά βασίζεται στη φαντασία νέων ανθρώπων, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ή τουλάχιστο κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να τον βρουν σε αυτές τις δώδεκα ημέρες. Τέλος, παρά το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα πρόκειται για μια διοργάνωση καλά προστατευμένη και κρυμμένη μέσα στις ομορφιές ενός δάσους, και αποτελεί άγνωστο γεγονός ακόμα και για αρκετούς ντόπιους, αποτελεί με τον ίδιο φυσικό τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, ένα κοινωνικό πείραμα, πλήρως συνδεδεμένο με τις παθογένειες αλλά και με την ομορφιά αυτού του κόσμου. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη γοητεία του.
Από τις 22 μέχρι και τις 31 Ιουλίου, το πολιτιστικό camping καλά κρατεί, και είναι πολύ οι λόγοι για να το επισκεφτείτε, και γιατί όχι να γίνετε κι εσείς μέρος του.

Υ.Γ. (γράφτηκε δύο ημέρες μετά τα προηγούμενα)
Μιλώντας για ομορφιά, θέλουμε να πούμε και κάτι τελευταίο. Όσο κι αν η αμέλεια, η αδιαφορία, ή η λάθος ιεράρχηση της σημασίας των γεγονότων από τους γύρω γύρω "υπεύθυνους" κάθε είδους, στρογγυλεύει,απειλεί να λερώσει και προκαλεί δυσκολίες σε αυτό το νεανικό ποτάμι, όπως και η ομορφιά αυτού του κόσμου γενικότερα, αυτό θα επιμένει να παραμένει γοητευτικό. Εδώ μια φωτογραφία από τη βραδιά του γλεντιού. Αυτή είναι  η λύση που βρέθηκε όταν οι συμφωνημένες καρέκλες δεν εξασφαλίστηκαν αφήνοντας πάνω από 200 συμμετέχοντες όρθιους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου