Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Ανεμόσπηλια



Στη βόρεια-βορειοδυτική πλαγιά του όρους Γιούχτας (αρχαίο Διός Όχθος ή Ιυττος;), σε υψόμετρο 440μ. και σε απόσταση τριών τετάρτων της ώρας με τα πόδια από το κεφαλοχώρι των Αρχανών (αρχαία Αχάρνα, ιερή μινωική πόλη), ο Γιάννης και η Έφη Σακελλαράκη ανακάλυψαν το Μάρτιο του 1979 και ανέσκαψαν τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, τον πρώτο ναό Μινωικών χρόνων της Κρήτης (17ος αιώνας π.Χ.).
Η ανσκαφή αυτή έφερε στο φως τα κατάλοιπα, όπως οι ίδιοι θεώρησαν, μιας ανθρωποθυσίας, και θραύσματα σπονδικών αγγείων (με αίμα;) με αφιερώσεις σε γραμμική γραφή Α.
Δεκαπέντε με είκοσι μέτρα νοτιότερα από το ιερό αυτό, εντοπίζονται κρυμμένα λίγο-πολύ πίσω από θάμνους, μερικά μικρά κοιλώματα στη μάζα του ασβεστολιθικού πετρώματος του ιουρασίου. Τα τρία κυριότερα μοιάζουν με στενές, κατακόρυφες ρωγμές, που έχουν μήκος 1,50 έως 2 μέτρα και βάθος μερικά μόλις μέτρα. Ονομάζονται Ανεμόσπηλια γιατί είναι εκτεθειμένα στο βοριά, στο μελτέμι που φυσάει μανασμένα τον περισσότερο χρόνο. Αναμένοντας τη συστηματική αρχαιολογική τους εξερεύνηση, περιοριζόμαστε στις παρακάτω δύο διαπιστώσεις:
1. Πολλά ιερά σπήλαια της Κρήτης είχαν μπροστά τους κτίρια για την εξυπηρέτηση των ιερέων, των προσκυνητών ή, απλούστατα, της ίδιας της λατρείας. Παραδείγματα: η Σπηλιάρα στη Ζάκρο, το σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής στο Σκοτεινό, ο Νεραϊδόσπηλιος στην Καλλιθέα, η Παναγιά η Αρκουδιώτισα στο Χωρδάκι.
2. Το όρος Γιούχτας, που θεωρήθηκε από τους αρχαίους συγγραφείς ως ο τάφος του Δία, κι από όλους τους περιηγητές, μετά την Αναγέννηση, ως "mons Jovis" (το όρος του Δία), ο Γιούχτας με τα τέσσερα χριστιανικά ξωκλήσια στις κορυφές του και τα τόσα μοναστήρια ολόγυρα, υπήρξε ανέκαθεν το ιερό όρος της Κνωσού και των περιχώρων της. Όπως φαίνεται, κατά την αρχαιότητα, λειτουρούσαν στο Γιούχτα 4 λατρευτικά σπήλαια: Το σπηλαιώδες χάσμα της κορυφής, ο σπήλιος του Στραβομύτη ή Καρνάρι νοτιοδυτικά, το Χωστό νερό στα νότια κι τα Ανεμόσπηλια στο Βορρά. Από ένα ιερό σπήλαιο, δηλαδή, σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

(από το βιβλίο του Paul Faure "Ιερά σπήλαια της Κρήτης")


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου