Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας λαβύρινθος κρητικής μουσικής χθες στο Χουδέτσι


Η χθεσινή συναυλία στο "Λαβύρινθο" ήταν όπως περιμέναμε αντίστοιχη των προσδοκιών μας. Στον κατάμεστο χώρο της συναυλίας στο μουσείο του Λαβύρινθου, παρακολουθήσαμε την τελευταία συναυλία των μουσικών Παρασκευών στο Χουδέτσι, που σήμανε την ολοκλήρωση των σεμιναρίων αυτού του καλοκαιριού και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σας την παρουσιάσουμε.
Στη συναυλία παρουσιάστηκαν τα σεμινάρια της εβδομάδας που όλα σχετίζονταν με την κρητική μουσική: Αυτό του λαούτου, με τον Ψαρογιώργη και τους μαθητές του, αυτό του μαντολίνου με το Μιχάλη Κονταξάκη και τους μαθητές του και αυτό της κρητικής λύρας, με το Ζαχάρη Σπυριδάκη και τους μαθητές του.
Η συναυλία ξεκίνησε με το Ross Daly να προλογίζει τη συναυλία. Έπειτα εμφανίστηκαν επι σκηνής τα 13 μαντολίνα, με τον Μ.Κονταξάκη στο κέντρο να μας εκπλήσσουν με το συγχρονισμό σε διάφορους ρυθμούς της Κρήτης και όχι μόνο. Έπειτα τα μαντολίνα συμπληρώθηκαν από τις λύρες και τα λαούτα. Μια σωστή συμφωνική ορχήστρα κρητικής μουσικής, μας χάρισε το "Γαβαλοχωριανό" και άλλους σκοπούς. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι πέρα από το πλήθος των οργανοπαικτών (πρόχειρα μετρήσαμε 31) παρατηρήσαμε το πλήθος των ηλικιών, μιας και τα σεμινάρια παρακολούθησαν μαθητές κάθε ηλικίας, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.
Έπειτα από την ...ορχήστρα, είχαμε την ομάδα της λύρας της μόνο με τα λαούτα και έπειτα η ομάδα του λαούτου μόνη της σε σειρές συρτών.
Ακολούθησαν ζυγιές. Λύρα με λαούτα και μαντολινα, λύρα με λαούτο, σε συνδιασμούς μαθητών των σεμιναρίων.
Επειτα ήρθαν οι εκπλήξεις. Ο Paul Goodman με τη Μανωλία Κοκκολογιάννη, o Ross Daly με την Κέλλυ Θωμά και τέλος ο Ζαχάρης Σπυριδάκης με το Μιχάλη Κονταξάκη σε ένα ξεχωριστό ντουέτο, με λύρα και μαντολίνο σε μια παράσταση όπου οι παύσεις έπαιζαν την ίδια, ίσως και περισσότερη σημασία από τις μουσικές, σε ένα υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Οι μουσικές Παρασκευές στο Λαβύρινθο ανανέωσαν μαζί με τα σεμινάρια το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι, χωρίς να ξεχνάμε τα επερχόμενα σεμινάρια του χειμώνα και τις δραστηριότητες που διοργανώνει το μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος.

Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από τη χθεσινή βραδιά στο άλμπουμ εδώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου