Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Lalí touplí || Στη Σκιά του Πλάτανου || ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ

 

/////
Mια μουσική πολυφωνική performance βασισμένη σε τραγούδια της Ελλάδας, της Μεσογείου και των Βαλκανίων τα οποία συνδιαλέγονται με μύθους, ιστορίες και μαρτυρίες από την ευρύτερη γειτονιά της Σπλάντζιας.
/////
Τα Χανιά αποτελούσαν πάντα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Ευρωπαίοι- όλοι πέρασαν κάποια στιγμή από εδώ. Όλοι τους άφησαν το ίχνος τους δημιουργώντας έτσι ένα περίτεχνο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό που απλώνεται σε όλη την πόλη, στα κτίρια, στα τραγούδια, στη μουσική και στις ιστορίες της.
/////
3 γυναίκες του σήμερα ψηλαφούν μέσω των αισθήσεων, των αφηγήσεων και της γυναικείας πολυφωνίας την Ιστορία της γειτονιάς της Σπλάντζιας μέσα από τις ιστορίες των κατοίκων της- από το βαθύ παρελθόν έως το τώρα. Με τη βοήθεια 5 μουσικών επί σκηνής «παγιδεύονται» ανάμεσα σε προσωπικές μαρτυρίες, παραδοσιακά -και όχι μόνο- τραγούδια από όλη τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ιστορικά γεγονότα και ντοκουμέντα εποχής με στόχο να ανακαλύψουν τη δική τους θέση απέναντι και μέσα σε έναν κόσμο που όσο και αν αλλάζει, μοιάζει να διαγράφει κύκλους γύρω από τον εαυτό του.

/////
Μια παράσταση που μας καλεί στη γειτονιά της Σπλάντζιας γύρω από το σταθερό σημείο αναφοράς της, τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, να θυμηθούμε και να ανακαλύψουμε από την αρχή κομμάτια του εαυτού μας. Μυρωδιές, αισθήσεις, ακούσματα, γεύσεις, έρωτες, ιστορίες, δύσκολες εξομολογήσεις, παραμύθια και δοξασίες, αλήθειες και μύθοι ζωντανεύουν το κοινό βίωμα με τους ανθρώπους του παρελθόντος και μας οδηγούν να οραματιστούμε αυτούς του μέλλοντος.
///// Συντελεστές /////
Επί σκηνής:
Lalί Touplί (Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ευτυχία Τσουκαλά)
Και οι μουσικοί:
Φάνης Καρούσος (σαντούρι, ούτι, πολίτικο λαούτο), Ελευθερία Μπλαζάκη (ακορντεόν, μπεντίρ), Ισίδωρος Βαρδαρός (βιολί), Ανθή Φουρκή (παραδοσιακά κρουστά), Γιάννης Παπατζανής (φωνή)
Έρευνα υλικού: Lalί Touplί, Σταύρος Δημητρακόπουλος
Δραματουργία: Ρία Μεντηλίδου, Lalί Touplί
Σκηνοθεσία: Ρία Μεντηλίδου
Σκηνικός χώρος - ενδυματολογία: Ευτυχία Τσουκαλά
Ενορχήστρωση - μουσική επιμέλεια: Φάνης Καρούσος
Φωνητική διδασκαλία: Σοφία Σαρρή
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Μαριλένα Κατρανίδου
Οργάνωση και εκτέλεση σεμιναρίου: Μαριλένα Κατρανίδου, Αλίκη Ατσαλάκη
Οργάνωση παραγωγής: Lalί Touplί
Εκτέλεση παραγωγής: BEHOLD AMKE
/////
@Δήμος Χανίων – Municipality of Chania
@Κεππεδηχ ΚΑΜ (@keppedichkam)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου