Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
Μια συμβολή σε ένα διαφορετικό δίκτυο παραγωγής, δημιουργίας και κατανάλωσης
γράφει ο ακροβάτης
Τι είναι η αγορά του Σαββάτου;
Είναι μια συνάντηση παραγωγών, ντόπιων και από την ευρύτερη περιοχή, που παράγουν, καλλιεργούν και συλλέγουν τα προϊόντα τους, με τρόπους φυσικούς ή βιολογικούς. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται τόσο η ύπαρξη των παραγωγών αυτών, των μεθόδων και της γνώσης αλλά και η ανάγκη να υποστηριχθούν και να απευθυνθούν τα παραπάνω σε ένα ευρύτερο κοινό.
Είναι μια βιολογική αγορά;
Όχι. Την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της περιλαμβάνει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, η γενική της ιδέα είναι να περιλαμβάνει προϊόντα παραγόμενα, καλλιεργημένα ή συλλεγμένα με φυσικούς τρόπους και όχι θυσιασμένα στο βωμό του κέρδους ή ενός καταναλωτικού προτύπου.
Είναι μια εναλλακτική αγορά;
Οχι. Όσο και αν φαντάζει κυρίαρχη, πραγματικά εναλλακτική είναι η όλη νοοτροπία του κέρδους, της χρηματιστηριοποίησης της παραγωγής, των συσκευασιών, των μεθόδων που αλλοιώνουν τα προϊόντα στο όνομα της βιτρίνας και της υπερκατανάλωσης ανεξαρτήτως εποχής και εποχικότητας, με κάθε κόστος για την υγεία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του καταναλωτή. Εναλλακτική, ή μάλλον διαστρεβλωτικά παραμορφωτική, είναι η νοοτροπία της δήθεν φυσιολογικής, αλλά πάντα επιλεκτικής κατανάλωσης μέσω των εμπορικών προτύπων, που συγκεντρώνουν την παραγωγή αλλά και το δικαίωμα της κατανάλωσης σε όλο και λιγότερους.
Είναι μια λαϊκή αγορά;
Όχι. Όσο και αν η κύρια της όψη θυμίζει τέτοια, η αγορά στο Πλουμί, αποτελεί μια συνάντηση του χώρου και των παραγωγών με το παντοπωλείο που στεγάζεται στο χώρο, είναι μια αγορά παντοπωλείου και παραγωγών. Στο παντοπωλείο στο Πλουμί, η ιδέα της αγοράς ξεπερνάει αποκλειστικά την τροφή, διευρύνεται, παραμένει ωστόσο η ίδια: μια σύμπραξη διαφορετικών ανθρώπων, που αναπτύσσοντας τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα ταλέντα τους, και ανεξαρτήτως του είδους των παραπάνω, αποφασίζουν να συστεγαστούν, να συνεργαστούν πολλές φορές, προσπαθώντας να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, και να απευθυνθούν με τα προϊόντα τους σε όσους παρευρίσκονται στο χώρο αλλά και εκτός αυτού. Έτσι λοιπόν, η αγορά περιλαμβάνει επίσης βότανα, υφαντά, γλυκά του κουταλιού και άλλα προϊόντα σε βάζα, έργα τέχνης, ξύλινα δημιουργήματα, χειροποίητα τετράδια και αφίσες καθώς και φυσικά μουσικές δημιουργίες.
Ποιος είναι ο στόχος της αγοράς;
Την ίδια στιγμή που η αλήθεια είναι πως όσα μπορεί κανείς να συναντήσει στην αγορά παράγονται ή δημιουργούνται σε μικρή κλίμακα, δεν αποτελεί αποκλειστικό σκοπό απλά η αλληλοϋποστήριξη ή ενθάρρυνση, ή απλώς η αναζήτηση και η εύρεση ενός μικρού κοινού απεύθυνσης, αν και αυτό έχει τη σημασία του. Δεν αποτελεί από την άλλη μια αγορά που γενικώς και αορίστως φιλοδοξεί να αποκτήσει το δικό της μερίδιο στην τοπική αγορά ή στην ευρύτερη “εναλλακτική” αγορά. Ωστόσο έχει τη σημασία κανείς, αντί να αποτελεί κατευθυνόμενο καταναλωτή που αναζητά τη θέση του στο κυρίαρχο ή στο εναλλακτικό καταναλωτικό πρότυπο, να έρθει σε επαφή με τις ικανότητες και τις γνώσεις του, να αποκτήσει και άλλες, να παράξει και να δημιουργήσει και αμοιβαία να δώσει και να πάρει από ανθρώπους που κάνουν περίπου το ίδιο ή απλώς να έρθει σε επαφή με την ιδέα και τον τρόπο, ως ένας παραλήπτης αυτής της συνύπαρξης, σε ένα στοιχειώδες περιβάλλον σεβασμού.
Αρκεί αυτό;
Όχι. Όλα τα παραπάνω ήδη συμβαίνουν, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα Σάββατα αλλά και στα ράφια του παντοπωλείου όλη αυτή τη νοοτροπία και τα αποτελέσματά της, με νέα project, δημιουργούς και δυνατότητες να αναπτύσσονται, καθώς και με περισσότερους να προσεγγίζουν τα όσα συμβαίνουν, αναπτύσσονται ήδη σχέσεις ανταλλακτικές ή προκύπτουν προϊόντα από τη συνεργασία περισσότερων ανθρώπων. Όσο λοιπόν και αν κανείς μπορεί να γράψει ή να ζήσει την πορεία αυτής της μικρής και υπό διαμόρφωση είναι η αλήθεια αγοράς, δε μπορεί και δεν πρέπει να μεγαλοποιήσει τα όσα συμβαίνουν. Η Αγορά παντοπωλείου και παραγωγών, κάνοντας βήματα προς τα εμπρός και προς τα πίσω, προς τα πάνω και τα κάτω, δεν έρχεται να πλασαριστεί ως κάτι το ολοκληρωμένο και απόλυτα σωστό. Δεν αποτελεί κάτι εντελώς έξω από τα όσα συμβαίνουν γύρω της, ούτε παρουσιάζεται ως τέτοιο στο όνομα κάποιων θεωρητικών αρχών, την ίδια στιγμή που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη διαδραστικότητα του παντοπωλείου, ή και του χώρου συνολικά , αποτελεί μια πολύ διδακτική εμπειρία, υπενθυμίζοντας δυνατότητες αλλά και ελλείψεις, πάνω από όλα φέρνοντάς κοντά ανθρώπους, προϊόντα και γνώσεις. Από τη άποψη αυτή, δεν αποτελεί παρά μια συμβολή, όσο είναι δυνατό κάθε φορά, σε ένα διαφορετικό τρόπο δημιουργίας, παραγωγής και κατανάλωσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου