Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Μια συνέντευξη με τη Didem Köktaş


Μετά από κάποια ποιήματα και ιστορίες που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μια σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με μια αφηγήτρια ιστοριών και παραμυθιών, μια καλλιτέχνη, έναν πολύ οικείο ωστόσο για εμάς άνθρωπο, που ζει μακριά από την Κρήτη, στη Σμύρνη. Σας παρουσιάζουμε τη Didem Köktaş.


(Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στα αγγλικά εδώ)

Ποια είναι η βασική σου ενασχόληση; Πώς την επέλεξες;

Είμαι αφηγήτρια παραμυθιών, εμψυχώτρια και εκπαιδεύτρια. Αφηγούμαι ιστορίες για ενήλικες και παιδιά. Επίσης διοργανώνω εργαστήρια για την τέχνη της λογοτεχνίας και της αφήγησης. Η τέχνη με διάλεξε. Μεγάλωσα με τις ιστορίες της γιαγιάς μου και τη μουσική του παππού μου. Γράφω συνέχεια ποιήματα και ιστορίες.

Πού ζεις; Πώς αυτό σε επηρεάζει;

Ζω στη Σμύρνη, στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει πολύ πολιτισμό, πολλές κουλτούρες και πολιτισμοί υπάρχουν μέσα της. Επίσης οι πρόγονοί μου, οι προπαππούδες μου ήρθαν από την Κρήτη και τη Μακεδονία. Αγαπώ τις πολιτισμικές αναμείξεις.

Ποια είναι η σχέση σου με το παρελθόν, την παράδοση και τις ιστορίες;

Πάντα περπατάω στη γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Με τρέφει αυτό


Ποια είναι η άποψη για το ρόλο μιας αφηγήτριας; Σχετίζεται με τη φαντασία ή το παρελθόν;

Νομίζω πως μια αφηγήτρια λέει ιστορίες για το μέλλον και δίνει ελπίδα. Αυτό το κάνει αφηγούμενη το παρελθόν.

Κάποιος είπε πως η σχέση με την τέχνη είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Συμφωνείς; Ποια είναι η σχέση σου με τα ταξίδια;

Νομίζω πως είμαστε όλοι ταξιδιώτες και η τέχνη είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Είμαι μία ταξιδιώτρια στο χρόνο,στα μέρη και τα συναισθήματα.

Έχεις κάποια σχέση με άλλες μορφές της τέχνης;

Ναι, με ενδιαφέρουν όλες οι τέχνες. Ειδικά η μουσική, οι πλαστικές τέχνες, ο κινηματογράφος. Κάθε μορφή τέχνης έχει το δικό της αφήγημα. Και όλα αυτά τα αφηγήματα με εντυπωσιάζουν.

Πιστεύεις πως η αφήγηση και η τέχνη γενικά ενώνει τους ανθρώπους; Νομίζεις πως πρέπει να τονίζεται αυτές οι πιθανές συνδέσεις και ομοιότητες;

Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους. Υπενθυμίζει πως όλα τα συναισθήματα είναι τα χρώματά μας και ζούμε με αυτά τις δικές μας περιπέτειες. Αυτή η υπενθύμιση φέρνει σεβασμό και ανοχή.

Σχετίζεται ο καλλιτέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα; Ή αποκλειστικά συνδέεται μόνο με την τέχνη του;

Δε νομίζω πως η τέχνη είναι αποκομμένη από την κοινωνία και τη φύση. Αλλά κάθε καλλιτέχνης οφείλει να αναζητά το δικό του δρόμο.

Τι άλλο είναι καλό να γνωρίζουμε για σένα; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
  
Ελπίζω μια μέρα να πω ιστορίες στην Κρήτη. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα χόρτα. Αυτό τον καιρό γράφω ένα βιβλίο και ετοιμαζόμαστε για κάποια φεστιβάλ.

Χαίρομαι πολύ που είχαμε αυτή τη συνέντευξη. Ευχαριστώ.



Η Didem Tarlalı Köktaş είναι μια αφηγήτρια και εκπαιδευτικός που μεγάλωσε ακούγοντας τις ιστορίες της γιαγιάς της. Έχει μελετήσει Τούρκικη γλώσσα και φιλολογία στο Uludağ University, αφήγηση και συγγραφή στο Yücel Balku Writing Workshop,  και Creative Drama Education στο Çağdaş Drama Institute. Currently,  ακολουθώντας το διακτορικό της στο Dokuz Eylül University στις ιστορίες της Αντολίας και τα αρχέτυπα, αποφοίτησε στην εκπαίδευση εκπαιδευτών στο Marmara University. Θεωρεί στο σύγχρονο αφηγητή Jean Procherot ως το ίνδαλμά της. Έχει εκπαιδευτεί σε μια πολύ αυστηρή μέθοδο αφήγησης, συγκέντρωσης και έμπνευσης, ψυχολογικής κινητικότητας και έμπνευσης, φωνής και αναπνοής από τον Ιρανό καλλιτέχνη, Sanaz Taj, Kian Art,ηθοποιία ; όπως επίης life coaching, student coaching and NLP από το Nar Kendin Ol Gelişim Atelier. Διδάσκει καλλιτεχνική έκφραση σε σχολεία και ινστιτούτα. Επίσης αφηγείται ιστορίες σε πανεπιστήμια, σχολεία, κέντρα και νοσοκομεία, σε ενήλικες και παιδιά, με την πεποίθηση πως οι ιστορίες αυτές θεραπεύουν και ανακουφίζουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου