Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Αυτόνομη λαϊκή αγορά, αυτό το Σάββατο

Η πρώτη αυτόνομη λαϊκή της νέας χρονιάς έρχεται με διάθεση μαχητική για την υπεράσπιση του ζωτικού μας χώρου, του πάρκου Γεωργιάδη που αποτελεί πραγματική όαση στο γεμάτο τσιμέντο κέντρο της πόλης μας. Ερχόμαστε να συνεισφέρουμε στις δράσεις συμμετέχοντας στην πρόσφατη ανοικτή λαϊκή συνέλευση που συστάθηκε με τον τίτλο Φυλές του Πάρκου, αφότου έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Δήμου για δήθεν αναβάθμιση του πάρκου και ριζική αλλαγή του χαρακτήρα και της λειτουργίας του. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το πάρκο αποτελεί στόχο (παλιότερα προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε πάρκινγκ), αφού ο δήμος το βλέπει ως ένα ακόμη φιλέτο προς αξιοποίηση και εμπορευματοποίηση... Τα πουλιά, τα δέντρα και το χώμα βλέπετε δεν αποδίδουν οικονομικά στην πόλη, μάλλον ενοχλούν ορισμένους!

Σε κάθε περίπτωση, ο Ο.Σ.Η. έχει ακόμη περισσότερους λόγους να προστατέψει το πάρκο Γεωργιάδη από την επεμβατική διάθεση του δήμου, αφού εξ αρχής έχει προτάξει την αυτο-διαχείριση των δημόσιων χώρων ως κοινών αγαθών. Θεωρούμε ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να καθορίζεται πρωταρχικά από όλους αυτούς που καθημερινά τον χρησιμοποιούν, από ανοικτές και συλλογικές διαδικασίες που θέτουν στο επίκεντρο την τοπική κοινότητα και τις ανάγκες της. Εναντιωνόμαστε κάθετα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενός οργάνου αποκομμένου από την κοινωνία και προσκολλημένου στις εμπορευματικές διαθέσεις της αγοράς και μόνο. Έχουν αποδείξει διαχρονικά τους σκοπούς τους, μετατρέποντας το κέντρο της πόλης μας σε αφιλόξενο τοπίο απ’ όλες τις απόψεις: συρρίκνωση του αστικού πρασίνου, πρόσβαση ΑΜΕΑ, κατάληψη δημόσιων χώρων από καφετέριες και τραπεζοκαθίσματα, βίαιη αλλοίωση γειτονιών π.χ. Λάκκος κ.α.

Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση λοιπόν ότι τα σχέδια του δήμου για το πάρκο Γεωργιάδη πρέπει να ανατραπούν και αντ’ αυτού να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη φυσική βλάστηση, περισσότερα πάρκα και ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Αυτή λοιπόν η λαϊκή αγορά, πέρα από τα εναλλακτικά νομίσματα και την αλληλέγγυα οικονομία που σταθερά προβάλλει, θα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του παραπάνω θέματος και κυρίως στη σημασία που έχει ο μοναδικός αυτός φυσικός χώρος στην πόλη μας. Σας περιμένουμε για να συζητήσουμε, να αναδείξουμε τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη τα δέντρα που είναι η πραγματική αξία του πάρκου και και να στήσουμε μια συλλογική κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης για τις δράσεις υπεράσπισης που προετοιμάζουμε.

Πρόγραμμα Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς
10 π.μ. - 4 μ.μ. Διάθεση προϊόντων με εναλλακτικά νομίσματα

Δραστηριότητες για παιδιά:
11 π.μ. κουκλοθέατρο κ μουσικος αυτοσχεδιασμος
12 π.μ. παραμύθια για δέντρα
12 π.μ. be the tree-stretch για όλες τις ηλικιες
12:30 π.μ. παιχνίδι με σχοινια στα δεντρα 1.00 δημιουργια φυτώριου απο σπόρους του παρκου για το παρκο
1:30 π.μ. dance the tree χορος κ αυτοσχεδιασμος

2 μ.μ. Συλλογική Κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης των Φυλών του Πάρκου
4 μ.μ. - 6 μ.μ. Παρουσίαση / Συζήτηση για το πάρκο: Ανάπλαση ή Εμπορευματοποίηση

Προτάσσουμε την αυτοδιαχείριση και παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου