Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Μουσικές Παρασκευές και απόψε στο Χουδέτσι

1o μέρος:
Μουσική από το Ιράν: Pedram Khavarzamini (τόμπακ)
Kourosh Ghazvineh (κούρδικο ταμπούρ, πέρσικο σαντούρι)
2ο μέρος:
Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα), Παύλος Σπυρόπουλος (κοντραμπάσο), Γιώργος Μαυρομανωλάκης (τούρκικο ούτι), Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά)

Η Μουσική του Ιράν: Kourosh Ghazvineh (Πέρσικο Σαντούρι, Κούρδικο Τανμπούρ) - Pedram Khavar Zamini (Τόμπακ).

Ο Kourosh Ghazvineh γεννήθηκε το 1982 στο Sahneh της Kermanshah στο Ιράν. Ξεκίνησε την εκμάθηση μουσικής με Περσικό σαντούρι πλάι στον Nouzar Rezai. Το 1997 ξεκίνησε κλασική πέρσικη μουσική ( ραντίφ) με τον Majid Kyani. Ένα χρόνο μετά μελετά κούρδικο Μακάμ για tanbur με ρεπερτόριο των Ostad Taheri, Yar Veisi, Seyid Khalil, Seyid Amrolah Shah Ebrahimi, Ali Akbar Moradi. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διαφορετικά μουσικά συγκροτήματα καθώς επίσης σε πολλά μουσικά φεστιβάλ τόσο στο Ιράν όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου (ένα από τα οποία είναι και η Κρήτη - Houdetsi Festival). Υπήρξε μόνιμος συνθέτης της ραδιοφωνίας της Kermanshah για τέσσερα χρόνια. Ο Kourosh έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο μουσικής για Tanbur, το οποίο έχει εκδοθεί στο Κουρδιστάν και το Ιράκ. Το 2014 ταξίδεψε στη Γαλλία με το συγκρότημα Agu Nur. Σήμερα διδάσκει μουσική στο Rasht.
O Pedram Khavarzamini, ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του ξύλινου κυλικοειδούς - κρουστού Τόμπακ, γεννήθηκε το 1975 στην Τεχεράνη και ζει στο Τορόντο του Καναδά. Έμαθε να παίζει Τόμπακ κοντά στους εξαίρετους δασκάλους του οργάνου Kamyar Mohabbat και Bahman Rajabi. Μετά από πέντε χρόνια μελέτης, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε ντουέτο για Τομπακ, με τον Bahman Rajabi καθώς επίσης και να τον βοηθά στη συγγραφή του δευτέρου του βιβλίου (Μέθοδος για Τόμπακ). Το 1999, σε συνεργασία με τον Hamid Ghambary, έγραψε ένα βιβλίο πάνω σε μία συλλογή με έργα του Amir Nasser Eftetah, έναν από τους διασημότερους Δασκάλους Τόμπακ του Ιράν. Έχει παίξει σε συναυλίες στο Ιράν και στο εξωτερικό με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Ο Pedram έχει ένα μοναδικό τρόπο με τον οποίο παίζει Τόμπακ ο οποίος τον χαρακτηρίζει.
Μαζί οι Kourosh Ghazvineh και Pedram Khavar-Zamini θα παρουσιάσουν έργα από το κλασσικό Ιρανικό ρεπερτόριο αλλά και σπάνια και μαγευτικά κομμάτια της ιερής μουσικής παράδοσης του Κουρδιστάν και Ιράν.

Θεοδώρα Αθανασίου (φωνή, κιθάρα), Παύλος Σπυρόπουλος (κοντραμπάσο) Γιώργος Μαυρομανωλάκης (Ούτι) Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά)

Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι μία μοναδική μουσικός της οποίας το μωσαϊκό διαφορετικών φαινομενικά ενδιαφερόντων συγκλίνει πραγματικά σ’έναν υψηλά συνεκτικό μουσικό κόσμο ο οποίος αποτελεί αποκλειστική της δημιουργία. Έχει μαθητεύσει πλάι σε διάφορους μουσικούς, αντιπροσώπους διαφορετικών μουσικών παραδόσεων και έχει καταφέρει να ενσωματώσει στοιχεία από τον καθένα στο δικό της μοναδικό προσωπικό ύφος. Ως τραγουδίστρια καταφέρνει με ευκολία να κινείται μεταξύ διαφορετικών ειδών παραδοσιακού τραγουδιού. Ως κιθαρίστρια, έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερα αυθεντικό τρόπο σόλο ερμηνείας όπως επίσης και συνοδείας της φωνής της.
Μαζί της ο Παύλος Σπυρόπουλος, ένας κλασσικά εκπαιδευμένος κοντραμπασίστας από την Θεσσαλονίκη με ευρεία εμπειρία σε συμπράξεις με παραδοσιακούς μουσικούς από ένα σύνολο διαφορετικών παραδόσεων, καθώς επίσης και ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης, ουτίστας και συνθέτης από την Κρήτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου