Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ας περιγράψουμε την πραγματικότητα βασισμένοι σε όσα συμβαίνουν

γράφει ο ακροβάτης
 Είναι οξύμωρο να αρχίζει κανείς να περιγράφει μια ιστορία, πολλαπλών επεισοδίων, που θα συμβούν ,άλλα για πρώτη φορά, άλλα ξανά, αλλά με νέους όρους, που μοιράζουν απλόχερα την ομορφιά,  και πηγάζουν από αυτή,αρχίζοντας από κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.
Αυτό συνέβη τον προηγούμενο μήνα μετά την ανακοίνωση του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, για τη μη πραγματοποίηση του Houdetsi festival από εδώ και στο εξής, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό εδώ, με την οποία ξεκίνησε η ενασχόληση και η ευρεία συζήτηση,  γι αυτή τη χρονιά, σε αρκετούς κύκλους, και όπως ήταν φυσικό, κάπου εκεί, για τους περισσότερους αυτή η συζήτηση σε πρώτο στάδιο, ολοκληρώθηκε.


Η πραγματικότητα ωστόσο, για πολλούς λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω,  διαφέρει κατά πολύ από  αυτή τη σύντομη συζήτηση, και η αλήθεια είναι ότι δεν περιλαμβάνει τόσο πράγματα που δε θα πραγματοποιηθούν, κυρίως δε περιλαμβάνει αυτά που ήδη έχουν συμβεί, συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν, τα οποία όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά ανθίζουν, έχοντας πάρει ένα δρόμο προς τη θέση,  ή τουλάχιστο προς την κατεύθυνση, που κατά τη  γνώμη του γράφοντα, τους άξιζαν τόσο καιρό. Εξηγούμαστε.


Έχουμε μιλήσει για το Houdetsi festival, για το μεγαλείο μιας διοργάνωσης που στηρίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα, για τον τρόπο που ένα φεστιβάλ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο χωριό, για τον τρόπο που ένα χωριό υποδέχεται ένα φεστιβάλ, για τις χιλιάδες των επισκεπτών, για τις μοναδικές στιγμές που προκαλεί αυτή η συνάντηση εντός και εκτός προγράμματος και την επιστροφή πάντα σε αυτή την απλή ιδέα και όλες της τις πτυχές, περισσότερο ή λιγότερο φανερές. Έχουμε μιλήσει για στιγμές συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες, καθώς και γενικότερα για την επιτυχία της διοργάνωσης, τόσο με όρους γενικούς, όσο και στην ουσία των όσων συμβαίνουν.


Έχουμε ωστόσο μιλήσει πολλές φορές, και έχουμε παρουσιάσει με όλα τα δυνατά μέσα και τις αφορμές, για τα όσα διαδραματίζονται στο Χουδέτσι και αλλού όλα αυτά τα καλοκαίρια, πολλές φορές και το χειμώνα, αλλά και όλο το χρόνο. Έχουμε μιλήσει για τα σεμινάρια, γι αυτή την ανοιχτή αγκαλιά για τους μουσικούς, για τις παραστάσεις, τις ομάδες, τις αναρίθμητες εικόνες ανθρώπων να παίζουν μουσική και να μελετούν κάτω από τα δέντρα του κήπου, για ανθρώπους που έρχονται από πολύ μακριά αλλά και από πολύ κοντά για να βρεθούν κοντά σε αυτό το εύφορο περιβάλλον, για τους μεγάλους δάσκαλους και τις μεθόδους τους, για τις συμπράξεις αυτών και των μαθητών τους και για άλλα πολλά. Πρόκειται  για ένα ολόκληρο κόσμο, που εδώ και πολλά χρόνια ανθεί, αναπτύσσεται και συμπτύσσεται, με αρκετή σεμνότητα και αυτογνωσία και που  συνεχίζει το ουσιαστικό έργο του, χωροταξικά και φαινομενικά τοποθετημένο στην κρητική επαρχία, με απήχηση σε ανθρώπους και τόπους, σε όλο τον πλανήτη.


Κάπου εδώ, έρχεται λοιπόν αυτό το καλοκαίρι και όσα πρόκειται να συμβούν και ήδη συμβαίνουν, τα οποία όχι μόνο δεν είναι λίγα, ούτε τα όσα καθιερωμένα συμβαίνουν κάθε τέτοια περίοδο, είναι στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα, αποτελούν φυσιολογική συνέχεια όλης αυτής της καλλιεργούμενης ομορφιάς που υπάρχει τόσα χρόνια, που περνάει ένα σωρό δυσκολίες, συναντά νέες, και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με εμπιστοσύνη στην ομορφιά που έρχεται, σε ρίσκα που δίνουν ζωή, στους ανθρώπους που γνωρίζουν, που μοιράζονται, και που πρόκειται να συνεχίσουν να το κάνουν, χωρίς να κάνουν πολλή φασαρία,προσκαλώντας και άλλους, χωρίς υπερβολές και με την ίδια σεμνότητα και αυτογνωσία που αυτή καθορίζει. Με άλλα λόγια, τα όσα πρόκειται να συμβούν και ήδη συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι, αποτελούν συνέχεια  της αρχικής ιδέας, των όσων έχουν ήδη συμβεί και έχουν δώσει δείγματα γραφής από την προηγούμενη και παγιοποιήθηκαν στην αρχή της χρονιάς,περιλαμβάνοντας επίσης ολοκαίνουργιες διοργανώσεις, περισσότερα σεμινάρια και αναβαθμισμένα στιγμιότυπα.


Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα όχι βασισμένοι σε όσα δε γίνονται, αλλά σε όσα συμβαίνουν, συνέβησαν ή θα συμβούν,σε τρία σημεία και ένα συμπέρασμα:

  1.  Πολύ πριν αρχίσει η συζήτηση που περιγράψαμε παραπάνω, και όπως σαφώς δηλώθηκε κάπου στα μέσα της άνοιξης, το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος άνοιξε με έναν οργανωμένο τρόπο, τις δραστηριότητες του, τις ήδη υπάρχουσες γέφυρες και ξεπερνώντας κατά πολύ τη λογική που υπήρχε γύρω του και κάπως έτσι δύο ακόμα διοργανώσεις, στην Ισπανία και την Ιταλία, το "Labyrinth Catalunya" που είχε πραγματοποιηθεί και το 2016, καθώς και το "Labyrinth Italia" αντίστοιχα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2017, βρέθηκαν στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε η προοπτική και νέων διοργανώσεων σχετικών με το Λαβύρινθο, στην Ελβετία καθώς και στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ο εγχώριος κύκλος δραστηριοτήτων, ξεπέρασε για πρώτη χρονιά τα όρια της Κρήτης, με παράλληλη διοργάνωση σεμιναρίων, εκτός από το Χουδέτσι και στην πόλη της Ρόδου, δίνοντας τη δυνατότητα είτε για διπλά σεμινάρια, είτε γενικότερα για περισσότερα σεμινάρια, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει παρατηρώντας το αναλυτικό πρόγραμμά τους.
  2. Όπως είναι φυσικό, ο αυξημένος αριθμός σεμιναρίων τόσο στην Κρήτη, όσο στη Ρόδο, όπως και εκτός συνόρων, προκάλεσε και θα προκαλέσει ένα σύνολο από μουσικές εκδηλώσεις γύρω από αυτά, όπως οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Καταλονία την Άνοιξη, όπως οι καθιερωμένες "Μουσικές Παρασκευές" στον κήπο του Λαβύρινθου, καθώς και οι "Μουσικές Κυριακές" που ήδη έχουν ξεκινήσει στην πόλη της Ρόδου. Οι μουσικές εκδηλώσεις αυτές για όσους ήδη δεν το γνωρίζουν, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας του Λαβύρινθου, και, δεδομένου του αυξημένου αριθμού σεμιναρίων, των περισσότερων διδασκόντων, μαθητών και τόπων στα οποία συνέβησαν και συμβαίνουν, αποτελούν από μόνες τους ένα μουσικό γεγονός που δύσκολα μπορεί κανείς να προσπεράσει.
  3. Πιο ειδικά, οι "Μουσικές Παρασκευές", όπως και οι "Μουσικές Κυριακές", απέκτησαν κεντρικό ρόλο στο όλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όχι γιατί όπως κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν, αποτελούν μια γεύση από το φεστιβάλ, αλλά γιατί ήταν πάντα εκεί, είτε κάποιος τους έδινε πρέπον βάρος, και είναι και αυτή τη χρονιά, αποτελώντας το συνεκτικό κρίκο και την διεπαφή, ανάμεσα στις πλούσιες δραστηριότητες του εργαστηρίου, και στο κοινό, ένα κοινό που όπως τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη δείξει, διευρύνεται, και που συμμετέχει σε αυτές, τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κρήτη, και επισκέπτεται μαζικά τους χόρους συναυλιών και όλα τα παραπάνω σε συνθήκες συναυλιακές, που το βάζουν στη διαδικασία να ακούσει με προσοχή, να  μάθει, να μοιραστεί και να εκπαιδευτεί.
Οι δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και οι επιπτώσεις τους αυτή τη χρονιά δε σταματούν ωστόσο εδώ. Οφείλουμε να πούμε ότι γεννούν, όπως κάθε χρονιά παρατηρούμε, ένα πλήθος από συμπράξεις, νέες συναντήσεις τόσο μεταξύ των μουσικών, όσο και μεταξύ των μουσικών και ενός κοινού που συνεχώς διευρύνεται, τόσο στους χώρους και στους τόπους που αυτές διεξάγονται όσο και στις γύρω περιοχές, κάποιων από των οποίων μπορεί κανείς να γίνει μάρτυρας αν βρεθεί κάποιο βράδυ στο Χουδέτσι, καθώς και κάποιων που πραγματοποιήθηκαν είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο χώρο μας, καθώς κι σε άλλους χώρους,  στην Κρήτη και αλλού. Αυτό είναι ένα γεγονός που όπως έχουμε ξαναπεί, οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες.
Η κυριότερη ωστόσο συμβολή αυτών των δραστηριοτήτων αυτής της χρονιάς και θέλουμε να ελπίζουμε και του μέλλοντος,  που αποτελεί έμπνευση για εμάς και όχι μόνο, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαφαίνεται να αντιμετωπίζει κανείς το περιβάλλον γύρω του, όσο αντίξοο και αν είναι αυτό, προχωρώντας μπροστά, βασιζόμενος στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία, υποστηρίζοντας σταθερά βασικές ιδέες επιμένοντας και ανανεώνοντας αυτές, αφήνοντας πίσω πράγματα που προκαλούν διαστρεβλώσεις με σκοπό να αναδειχτεί ξανά η βασική ιδέα που τα προκαλεί όλα, ξεπερνώντας στεγανά και όρια που αυτό το περιβάλλον βάζει, και παίρνοντας ρίσκα βασισμένα πάντα σε οράματα που αυτά γεννούν. Αυτός ο δρόμος ήδη αποδίδει, έχει πολλά να αποδώσει, όσο βιαστικά και αν είναι τα συμπεράσματα γύρω, χωρίς κολακείες και φασαρίες, αρκεί κανείς να πιστεύει σε αυτό που κάνει. Αυτό είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο χαιρόμαστε που γινόμαστε μάρτυρες των βημάτων αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει τέτοιες προσπάθειες να υπάρχουν, να συνεχίζουν και να πετυχαίνουν.
Μπορείτε να δείτε ένα πρώτο δείγμα από τις στιγμές που ήδη ζήσαμε στις τρεις πρώτες Μουσικές Παρασκευές στο Χουδέτσι, στους παρακάτω συνδέσμους, ενώ άλλες τόσο από την τρίτη όσο και από την τέταρτη συνάντηση, δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα:
Μπορείτε τέλος και αξίζει να δείτε εδώ, τη σελίδα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, με όλες τις πληροφορίες για τα σεμινάρια και τις μουσικές εκδηλώσεις, στην Κρήτη, στη Ρόδο και όχι μόνο. Όσο αφορά σε αυτό υπενθυμίζουμε ότι κάθε Παρασκευή βράδυ και κάθε Κυριακή βράδυ, οι "μουσικές παρασκευές" και οι "μουσικές κυριακές" κρατούν και καλά κρατούν όλο το καλοκαίρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου