Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

για τον Ömer Erdoğdular


"Ο Ömer Erdoğdular ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική ενώ ήταν ακόμη παιδί, μαθαίνοντας αρχικά το ney από τον πατέρα του. Άρχισε να σπουδάζει ney με τον Ümit Gürelman, καθώς και τον Halil Can, ο οποίος επηρέασε την πνευματική του προσέγγιση στην τέχνη. Το 1965 ξεκίνησε μαθήματα ney με τον Niyazi Sayın, τα οποία συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια και πέρα ​​από τη μουσική. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ορχήστρες και συναυλίες, σε μια περίοδο που μόλις άρχισε να ανακαλύπτεται το ney στην Τουρκία. Για πολλά χρόνια ερεύνησε τις τεχνικές του Tanburi Cemil Bey μέσω αρχειακών ηχογραφήσεων, αντανακλώντας τις μουσικές ιδιότητες των μακάμ καθώς και ένα ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού και ήχου των αυτοσχεδιασμών του Cemil Bey στο ney.

Το 1980 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία με τον διάσημο σολίστα Bekir Sıtkı Sezgin και από τότε έπαιξε στις περισσότερες συναυλίες του. Από το 1984 έως το 1987, ο Ömer Erdoğdular ήταν neyzen στη Χορωδία Κλασικής Τουρκικής Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής τον καθηγητή  δρ. Nevzat Atlig. Έκανε αρκετές ηχογραφήσεις, μεταξύ αυτών με τους Bekir Sıtkı Sezgin, τον tanburi Necdet Yaşar και τον kemençevi İhsan Özgen. 

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κρατικού Συνόλου Κλασικής Τουρκικής Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού το 1987, με επικεφαλής τον Necdet Yaşar από το οποίο αποσύρθηκε το 2014. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Bosporus, μαζί με τους Ihsan Ozgen, Mutlu Torun και Erol Deran, πραγματοποιώντας την πρώτη συναυλία τουρκικής μουσικής στην Ελλάδα το 1984.

 

 

Ως σολίστ, μέλος του Κρατικού Συνόλου Κλασικής Τουρκικής Μουσικής και επίσης του Necdet Yaşar Ensemble, ο Ömer Erdoğdular εμφανίστηκε σε όλη την Τουρκία και στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Μέση Ανατολή συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες. Αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου του στη διδασκαλία, στην Κωνσταντινούπολη, ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Medipol, και σε σεμινάρια στο εξωτερικό, όπως το ετήσιο Εργαστήριο του Τουρκικού Μουσικού Ινστιτούτου στη Νέα Υόρκη, το Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος στην Ελλάδα, το Makamhane στην Αυστρία και το Sufi Music Retreat στην Καλιφόρνια."

πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου