Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Έθιμα και σημάδια της Μάσλενιτσα (ρώσικης αποκριάς)

"Λοιπόν, η Μάσλενιτσα στη Ρωσία είναι η γιορτή του ξεπροβοδίσματος του χειμώνα και διαρκεί μία εβδομάδα. Πάντα αρχίζει οκτώ εβδομάδες πριν από το Πάσχα, δηλαδή κάθε χρόνο αρχίζει σε διαφορετικές ημερομηνίες. Μάλιστα, η κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει την δική της συμβολική ονομασία, που ήρθε από τα βάθη των αιώνων.

Δευτέρα – Προϋπάντηση. Την ημέρα αυτή αρχίζει η γιορτή της Μάσλενιτσα ή του Καρναβαλιού. Ήρθε η ώρα του τηγανίσματος των τηγανίτων. Αν έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε την πρώτη τηγανίτα σε κάποιο φτωχό, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία. Με αυτό τον τρόπο μνημονεύουν και τους νεκρούς συγγενείς. Το βράδυ πρέπει να κάνετε βόλτα με έλκηθρο σε κάποιο λόφο. Διαδίδεται ότι όποιος θα γλυστρήσει πιο μακριά θα έχει περισσότερη ευημερία. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και το δικό σας σύμβολο της Μάσλενιτσα από κάποια παλιά αχυρένια σκούπα και να την ντύσετε με φόρεμα από κομμάτια έγχρωμων υφασμάτων.
Τρίτη - Προδιασκέδαση. Νωρίτερα αυτή τη μέρα οι νέοι επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο για να φάνε τηγανίτες, ενώ σήμερα η παράδοση αυτή δεν διαδίδεται πλατιά. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να φτιάχνουν τις τηγανίτες. Όσο πιο λεπτές είναι, τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Ένα από τα μυστικά του μαγειρεύματός τους είναι το τηγάνι από χυτοσίδηρο. Ζεσταίνεται αρκετά αργά και για αυτό τον λόγο η πρώτη τιγανίτα βγαίνει κάπως παραμορφωμένη. Όπως λένε, η κάθε αρχή είναι δύσκολη. Στη συνέχεια, όμως όλες οι τηγανίτες βγαίνουν χρυσωπές και δανδελωτές, λές και τις έπλεξε κάποια μαστόρισσα. Διαδίδεται ότι αν οι τηγανίτες δεν βγαίνουν καλές, τότε πρέπει να περιμένεις προβλήματα και δυσκολίες, αλλά αν βγαίνουν καλές – άνθιση και ευημερία της οικογένειάς σου. Όσο περισσότερες τηγανίτες κάνεις την εβδομάδα της Μάσλενιτσα, τόσο καλύτερα θα ζει η οικογένειά σου.
Τετάρτη - Λιχουδιές. Στο σπίτι συνηθίζεται να μαγειρεύουν πολλά νόστιμα φαγητά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε διάφορα γλυκίσματα. Θεωρείται ότι τα γλυκίσματα προμηνεύουν και γλυκιά ζωή την επόμενη χρονιά είτε καλές σχέσεις με τον εκλεκτό ή την εκλεκτή σας. Αυγά σολομού (κόκκινο χαβιάρι) συμβουλεύουν σε εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Οι τηγανίτες με ξινή κρέμα γάλακτος θα σας χαρίσουν άριστη υγεία.
Πέμπτη - Διασκεδαστική Κραιπάλη ή Ευρεία Μάσλενιτσα. Είναι η ώρα να καθίσετε στο έλκηθρο, που το σέρνει η τρόϊκα αλόγων και κάτω από τους ήχους των κουδουνιών να κάνετε περίπατο σε χιονισμένο δρόμο. Αν δεν έχετε έλκηθρο, μπορείτε να γλυστρήσετε από κάποιο ύψωμα.
Παρασκευή - Βραδιές της πεθεράς. Αν έχετε πεθερά μη διστάξετε να πάτε για τηγανίτες. Αυτή τη μέρα συνήθως τοποθετούν στην αυλή την αυτόχειρη Μάσλενιτσα, συνεχίζοντας, βέβαια, να διασκεδάζουν και να τρώνε τηγανίτες.
Σάββατο- Παρέα με την νύφη. Την ημέρα αυτή επισκέπτονται τους συγγενείς. Φυσικά, όχι με άδεια χέρια.
Κυριακή - Ημέρα Συγχώρεσης. Όλοι ζητούν ο ένας από τον άλλο συγνώμη για τις προσβολές που έκαναν κατά τη διάρκεια του χρόνου, μερώνουν και φιλιούνται. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται από τις αμαρτίες πριν την Μεγάλη Σαρακοστή. Τέλος, όλοι βγαίνουν στους δρόμους να ξεπροβοδίσουν την Μάσλενιτσα και σε ατμόσφαιρα γενικής αγαλλίασης καίνε το αχυρένιο σύμβολο της Μάσλενιτσα, δηλαδή του τέλους του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο στη Ρωσία αποχαιρετούν τον χειμώνα ως την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την παράδοση, την Μάσλενιτσα πρέπει να την γιορτάσεις πλούσια και εύθυμα, χωρίς να λυπάσαι τα κεράσματα. Γιατί αν δεν θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου στην γιορτή της Μάσλενιτσα, τότε όλο το χρόνο θα μελαγχολείς και θα είσαι βαρύθυμος. Τέτοιο είναι ένα από τα λαϊκά σημάδια της γιορτής της Μάσλενιτσα."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου