Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Λαός και Κολωνάκι: ένα βιβλίο για την κοινωνική ανισότητα στο ρεμπέτικο

Μετά το «Περί έρωτος», το δεύτερο πόνημα της ομάδας
των «Εκδόσεων», έρχεται από αυτή την εβδομάδα, με ένα βιβλίο που εξηγεί γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, λαός και κολωνάκι, πλούσιοι και φτωχοί, ένα βιβλίο για την κοινωνική ανισότητα στο ρεμπέτικο και όχι μόνο.
«ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ»
λοιπόν, από τις «Εκδόσεις», μέρος του Πλουμί project στο παντοπωλείο στο Πλουμί καθώς και σε επιλεγμένα μέρη διακίνησης.
Το ρεμπέτικο είναι ένα πρόσφορο έδαφος για όσους θέλουν να γράψουν και να αναλύσουν πρόσωπα καταστάσεις και εποχές, να εξηγήσουν και να στηρίξουν επιχειρήματα που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της μουσικής, της στιχουργικής, των δημιουργών και των προσώπων που γενικά το καθόρισαν.
Ένα από τα αγαπημένα θέματα τέτοιων αναλύσεων, ειδικά από την εποχή και μετά που το ρεμπέτικο σταμάτησε να χρεώνεται την απαξίωση που του φορτώθηκε από πολλούς, και στην προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μαζί του, είναι εκείνο που αφορά σε ένα από τα πιο προφανή του κίνητρα, τη φτώχεια, ή μάλλον καλύτερα την κοινωνική αντίθεση ανάμεσα στη φτώχεια και στον πλούτο, ή άλλες φορές την ανεκπλήρωτη προσπάθεια, ανάγκη και όραμα να καλύψει, να εκτονώσει και γενικώς να λύσει αυτή την αντίθεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου