Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Μουσικές Παρασκευές-Αρμένικη Μουσική,Harris Lambrakis Quartet

Η μουσική της Αρμενίας: Tigran Aleksanyan (ντουντούκ) και –Arcadi Bogossian (ταρ)
O Tigran Aleksanyan γεννήθηκε στα βουνά Αραράτ της Αρμενίας και από το 2001 διαμένει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τον ίδιο η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του από πολύ νεαρή ηλικία. Πριν την ενασχολησή του με το ντουντούκ ξεκινάει να μαθαίνει shvi, ένα όργανο ανάμεσα σε κλαρίνο και ζουρνά.

Το Ντουντούκ θεωρείται τo σπουδαιότερo και χαρακτηριστικότερο όργανο της αρμένικης μουσικής παράδοσης το οποίο ο Aleksanyan σπούδασε πλάι σε δυο από τους σπουδαιότερους δασκάλους του οργάνου αυτού από τους οποίους άντλησε διαφορετικές τεχνικές και ανέπτυξε το δικό του ύφος και ηχόχρωμα. To 1992 αποφοιτά από το Ωδείο της Αρμενίας.
Στη συναυλία αυτή θα εκτελέσει κομμάτια από το αρμένικο ρεπερτόριο συνοδευόμενος από τον Arcadi Bogossian, ο οποίος θα παίξει ταρ, ένα έχγορδο όργανο το οποίο θεωρείται ο πρόγονος της κιθάρας και το οποίο απαντάται στον Καύκασο και το Ιράν.

Harris Lambrakis Quartet - Χάρης Λαμπράκης–Νέυ, Δημήτρης Τσεκούρας-κοντραμπάσο, Δημήτρης Θεοχάρης -πλήκτρα – Νίκος Σιδηροκαστρίτης - τύμπανα
Ο Χάρης Λαμπράκης είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς στην Ελλάδα, ίσως μοναδικός για την εξαιρετική του ευελιξία και ικανότητα να κινείται με φυσικότητα και ευκολία μεταξύ διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων. Το όργανο που έχει επιλέξει είναι το νέυ, το οποίο είναι συνήθως συνδεδεμένο με την ιερή μουσική των Μεβλεβί δερβίσηδων αλλά το οποίο στα χέρια του Χάρη, έχει αποκτήσει εντελώς νέες διαστάσεις και κατευθύνσεις. Η μουσική την οποία δημιουργεί ο Χάρης με το κουαρτέτο του είναι δύσκολο να ενταχθεί σε κάποιο συγκεκριμένο είδος. Υπάρχουν στοιχεία από διάφορες παραδοσιακές πηγές αλλά και σύγχρονα τα οποία πηγάζουν κυρίως από την τζαζ συνδυασμένα με ένα ιδιαίτερα προσωπικό καιευφάνταστο τρόπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου