Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ανακοίνωση του ‘Από Κοινού ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ’ για τη μη συμμετοχή στο Εν Οίκω 2017

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της  συλλογικότητας "Απο Κοινού ΚΟΙΝΣΕΠ", για τη  συμμετοχή της στην οικογιορτή του Εν Οίκω, όπως μόλις δημοσιεύτηκε στις σελίδες της:
"Η οικογιορτή του Εν Οίκω εδώ και χρόνια αποτελεί μια γιορτή-αναφορά στην πόλη του Ηρακλείου. Ένα σημείο συνάντησης και ζύμωσης για εγχειρήματα που θέλουν να αναδείξουν ένα άλλο τρόπο κοινωνίας των ανθρώπων και να προτείνουν μια εναλλακτική στον επικρατούντα βιομηχανισμό-οικονομισμό. Στους καιρούς που ζούμε όπου η ατομικότητα και η εκμετάλλευση κυριαρχούν, ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα είναι η κατάκτηση της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Οι προτάσεις άλλων, εναλλακτικών τρόπων ζωής που βασίζονται στην αυτονομία, την αυτάρκεια και την εμπιστοσύνη.
Είμαστε η συλλογικότητα ‘Από Κοινού ΚΟΙΝΣΕΠ’ και έχουμε συμμετάσχει, ως μέλη αλλά και ως συνεταιρισμός, ως παραγωγοί αλλά και ως εκθέτες στις οικογιορτές του Εν Οίκω από την πρώτη κιόλας μέρα. Υποστηρίζουμε τις παραπάνω αξίες και ενεργούμε σύμφωνα με αυτές από το ξεκίνημα του εγχειρήματος μας, αλλά και ως άτομα οραματιζόμαστε μια διαφορετική κοινωνία, μια άλλη ζωή. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εξηγήσουμε πιο αναλυτικά στον κόσμο που μας εμπιστεύεται και μας ρωτάει σχετικά με το Εν Οίκω. Να δώσουμε μια απάντηση στην έκπληξή τους γιατί δε μας είδαν φέτος στην οικογιορτή, όπως κάθε χρόνο που συμβάλλουμε δυναμικά και με χαρά!
Από Κοινού και Εν Οίκω 2017
Στη φετινή γιορτή του Εν Οίκω 2017, οι αιτήσεις για συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές. Δεν γνωριζουμε ποιοι είναι οι λόγοι αυτων των απαιτήσεων αλλά το αποτέλεσμα έδειξε ότι πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις πάνω σε αυτές. Από την άλλη, όταν συμπληρώσαμε τις απαιτούμενες αιτήσεις ενημερωθήκαμε ότι ως συλλογικότητα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε ΜΟΝΟ στο χωριό ενημέρωσης. Η οργανωτική ομάδα της φετινής οικογιορτής μας εξήγησε ότι αν θέλαμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσω των παραγωγών μας ξεχωριστά σε κάθε χωριό και σε διαφορετικούς πάγκους.
Αυτό όμως, από μόνο του, πάει κόντρα στη θεμελιώδη ιδέα μιας ελεύθερης γιορτής όπως το Εν Οίκω. Το να χωρίζονται οι δραστηριότητες μιας συλλογικότητας ή ακόμη και ενός παραγωγού σκοτώνει εξ αρχής την έννοια της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας, της ολιστικής προσέγγισης στην παραγωγή αλλά και της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων.
Για παράδειγμα, πιο συγκεκριμένα στο ‘Από Κοινού’, το παξιμάδι που παράγουμε στο συνεταιρισμό μας είναι προϊόν προσπάθειας και συνεργασίας πάρα πολλών ανθρώπων! Ο ένας θα καλλιεργήσει το σιτάρι, ο άλλος το κριθάρι, κάποιοι θα αλωνίσουν από κοινού το χωράφι του τρίτου, άλλος θα πάει το αλεύρι στο συνεργατικό μας φούρνο, κ.ο.κ.
Συνεπώς, εάν συμμετείχαμε με τον τρόπο αυτό -κατακερματισμένοι σε 3 χωριά, χωρισμένοι σε πάγκους- θα χάναμε την ουσία μας ως συλλογικότητα: πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με πολλαπλές καλλιέργειες και μεταποιήσεις όλοι μαζί!
Ενώ εκφράσαμε την ένστασή μας και τις σκέψεις μας, επανειλημμένα, στην οργανωτική ομάδα της γιορτής, η απάντηση ήταν ότι αυτά αποφάσισε η συνέλευσή τους και μας ζητούσαν να τα σεβαστούμε.
Φυσικά αυτό δε μας άφηνε κανένα περιθώριο κι έτσι, ενώ μας στοίχιζε σε πολλαπλά επίπεδα, η δική μας συνέλευση αποφάσισε να μη συμμετάσχουμε στο Εν Οίκω 2017.
Απ’ ό,τι είδαμε, με κάποιον τρόπο τελικά, επετράπη σε άλλες συλλογικότητες να παρουσιαστούν στη γιορτή με έναν πάγκο. Αν και δεν ξέρουμε πώς το κατάφεραν αυτό χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με τη συνέλευση του Εν Οίκω, μας χαροποίησε ιδιαίτερα διότι φάνηκε ότι ίσως κατανοήθηκαν οι λανθασμένες προϋποθέσεις συμμέτοχης.
Ας αδράξουμε λοιπόν την φετινή ευκαιρία και να προβληματιστούμε τι σημαίνει αληθινά συνεργατικότητα και αλληλεγγύη. Ευχόμαστε για ένα δημιουργικό Εν Οίκω για τα επόμενα χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου