Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Οι μουσικές Παρασκευές επανέρχονται σήμερα στο Χουδέτσι

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ
28 Ιουλίου
21:30
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
1ο μέρος
Οργανική μουσική από τη Βουλγαρία:
Τρεις από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της Βουλγαρίας θα συμπράξουν σε αυτή τη συναυλία. Ο Nedyalko Nedyalkov στον πλαγίαυλο (kaval), ο Peyo Peev στην γκαντούλκα (Βουλγάρικη λύρα), και ο Angel Dimitrov στην ταμπουρίτσα (Βουλγάρικο λαουτοειδές με μακρύ «μανίκι») . Μαζί, θα μας παρουσιάσουν μια επιλογή από χαρακτηριστικά κομμάτια της πλούσιας και μεγάλης μουσικής παράδοσης της χώρας τους. Στη Βουλγάρικη μουσική χρησιμοποιούνται πολύπλοκα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρυθμικά σχήματα καθώς και εντυπωσιακή δεξιοτεχνία.

2ο μέρος
Trio Petrakis, López, Chemirani : To τρίο αυτό είναι ένα από τα πιο αυθεντικά και καινοτόμα συγκροτήματα που έχουν εμφανιστεί στη σκηνή των «μουσικών του κόσμου» τα τελευταία χρόνια. Ο Στέλιος Πετράκης είναι ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της κρητικής λύρας με γνώσεις και μεγάλη εμπειρία και σε άλλες συγγενείς παραδόσεις πέραν της Κρητικής. Μεγάλος συνθέτης ο ίδιος, είναι επίσης και ο κατασκευαστής των οργάνων που παίζει αλλά και των οργάνων πολλών γνωστών καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Efrén López είναι ένας αναγνωρισμένος Καταλανός μουσικός και παίχτης πολλών μουσικών οργάνων από τη Βαλένθια της Ισπανίας. Έχει εμβαθύνει σε πολλές τροπικές μουσικές παραδόσεις του κόσμου και χρησιμοποιεί αυτή τη βαθιά γνώση στις εκπληκτικές του συνθέσεις. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους ενός σύγχρονου είδους τροπικής μουσικής, το οποίο έχει εμφανιστεί αρκετά πρόσφατα και έχει ως χαρακτηριστικό τη χρήση επιρροών και στοιχείων από το σύνολο των τροπικών μουσικών παραδόσεων, τα οποία ενσωματώνονται με ελευθερία σε νέες συνθέσεις που δεν γνωρίζουν τα όρια του «έθνικ» ή όποιου άλλου περιοριστικού χαρακτηρισμού. Ο Bijan Chemirani είναι Γάλλος με Περσική καταγωγή και δεξιοτέχνης του κρουστού οργάνου ζάρμπ (περσικό παραδοσιακό κρουστό) το οποίο το σπούδασε δίπλα στον πατέρα του, τον επιφανή μουσικό Djamchid Chemirani. Μαζί με τον αδελφό του Keyvan, και τον πατέρα του συχνά παρουσιάζουν ένα τρίο με κρουστά, εξερευνώντας νέες τεχνικές και ύφος για το ζάρμπ, σε συνεργασία με πολλούς εξαιρετικούς μουσικούς, εκπροσώπους διαφόρων παραδόσεων και με ποικίλα υπόβαθρα.
Το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσει το Trio Petrakis, López, Chemirani αποτελείται αποκλειστικά από δικές τους συνθέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου