Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, ταλέντο και πείσμα

Οι τέσσερις εβδομάδες για τα 3 χρόνια Πλουμί, περιέλαβαν  μια σειρά από γεγονότα, έδωσαν την ευκαιρία για περισυλλογή και κυρίως κίνητρο για αποφασιστικότητα στις αλλαγές , τις διορθώσεις και τις πρωτοβουλίες εκείνες που όφειλαν να ξεκινήσουν, με την έναρξη του τέταρτου χρόνου όπως τελικά ανακοινώθηκε εδώ. Οι τέσσερις εβδομάδες αυτές ήταν πολύτιμες ωστόσο αποτελούν παρελθόν. Όπως ωστόσο συνέβη και στις υπόλοιπες αντίστοιχες περιπτώσεις, και με τη νέα δομή να βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε τα όσα συνέβησαν στην τρίτη από τις παραστάσεις των μουσικών ομάδων, σε αυτή με την celtic και bluegrass μουσική, στο "Archanes session", μία ομάδα η δράση της οποίας μέσα στη χρονιά καθώς και η ίδια η ύπαρξή της, ήταν συμβολικά αλλά και πραγματικά πολύτιμη. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρουσίαση της παράστασής της, καθυστέρησε τόσο πολύ,  και που θα πραγματοποιηθεί παρακάτω με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

γράφει ο ακροβάτης
  Όταν η τρίτη χρονιά διεξαγωγής των εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων στο Πλουμί ξεκινούσε, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση μιας διευρυνόμενης ζωντάνιας, μιας μεγαλύτερης ωριμότητας, με περισσότερα μαθήματα να ξεκινούν, με ομάδες, με αντικείμενα περισσότερο ή λιγότερο σχετικά με το project. Κάπου εκεί και μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα, προέκυψε η ιδέα μίας ακόμα μουσικής ομάδας, πέρα από αυτές που ήδη υπήρχαν, μιας ομάδας με celtic και bluegrass μουσική, με τον Γιώργο Παπαϊώάννου και το Δημήτρη Νεονάκη, μιας ομάδας που πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων τις Τρίτες το βράδυ και που από την πρώτη στιγμή σημείωσε μεγάλη ανταπόκριση, μιας ομάδας που όπως είχε διευκρινιστεί από την πρώτη στιγμή, ήθελε να καταθέσει τόσο στις συναντήσεις της, στο αποτέλεσμα που θα προέκυπτε αλλά και στο χώρο, την ανάγκη να είμαστε χαρούμενοι, να έχουμε ελπίδα και γενικότερα μια γερή δόση θετικής ενέργειας.

Κάπως έτσι και έγινε, οι Τρίτες γέμισαν από αυτούς τους ήχους, από ιδέες, από ένα ολόκληρο κόσμο φαινομενικά ξένο προς το χώρο ή ακόμα περισσότερο προς τη ζωή στις Αρχάνες, με την ίδια ωστόσο ποιότητα, την ίδια αρετή με τις υπόλοιπες ομάδες, δηλαδή την ανοιχτή πρόσκληση να παίξει κανείς στις συναντήσεις, και το ίδιο ταλέντο, που δεν αρκείται στην αρχική φόρμα, αλλά εξελίσσεται, με συναντήσεις πάνω σε celtic, πάνω σε bluegrass, πάνω στο τραγούδι, πάνω σε αυτοσχεδιασμούς,χαρίζοντάς μας μια σειρά από στιγμές ανεπανάληπτες. Οφείλει κάπου εδώ κανείς να επισημάνει επίσης ότι τα παραπάνω, μας άνοιξαν έναν καινούργιο κόσμο, κυρίως δε μας έφεραν μπροστά στην οικεία ιδέα του να προκύπτουν αποτελέσματα όταν κάποιος μοιράζεται το ταλέντο και τον εαυτό του, όποια μορφή κι αν παίρνει το αποτέλεσμα.
Έπειτα από μια πραγματικά θυελλώδη χρονιά, με όλες τις διακυμάνσεις, τις εξελίξεις, και τα όσα έγιναν, το Archanes session, ολοκλήρωσε τον κύκλο του κάπου το Φλεβάρη. Λίγο καιρό μετά, επανήλθε,  προετοιμάζοντας μια παράσταση, με τα όσα είχε μέχρι τότε καταφέρει, ή τουλάχιστο με ένα μέρος τους. Ένας νέος κύκλος ξεκίνησε καταλήγοντας στα όσα συνέβησαν τελικά την  Τρίτη 20 Ιουνίου, στα πλαίσια των τριών εβδομάδων όπως είπαμε στην αρχή σε μια βραδιά που τηρουμένων των αναλογιών και για λόγους βαθύτερους από τους προφανείς, μας συγκίνησε.
Πιο συγκεκριμένα, η παράσταση του "Archanes session", ήταν η μόνη που αναβίωσε τη γενική όψη των μουσικών ομάδων στο Πλουμί, αυτή δηλαδή του κύκλου που βρίσκεται στο κέντρο, με τα τραπέζια γύρω του. Και μπορεί να υπήρχε αρκετή οπτική απόσταση από τα όσα είχαμε ζήσει στις συναντήσεις όλη τη χρονιά, ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι μας έδωσε μια γερή γεύση από τη ζωντάνια, το πνεύμα και την ουσία τους.
Έξι άνθρωποι λοιπόν στο κέντρο του χώρου και αρκετοί άνθρωποι γύρω τους, σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με το Δημήτρη Νεονάκη να είναι πλήρως επεξηγηματικός σε όσα ακούγαμε, με πολλά βλέμματα περαστικά και ενθουσιασμένα, με ανθρώπους που δε γνωρίζαμε, με μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς,  με ανθρώπους γεμάτους πείσμα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ό,τι μοιράστηκαν μαζί μας. Μία βραδιά που την προσδιόρισαν τόσο οι παρόντες, όσο και οι απόντες και που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τόσο τον κύκλο μιας πρωτόγνωρης για εμάς εμπειρίας, δηλαδή μιας μουσικής ομάδας σε δρόμους που δεν είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει,  αλλά και τις τέσσερις αυτές εβδομάδες, δηλαδή τη μετάβαση από τα όσα είχαμε μέχρι τώρα, σε αυτά που τώρα έρχονται.
Θέλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές εκείνης της βραδιάς, αλλά και όλης της βραδιάς για το Archanes session, παρόντες και μη, πραγματικούς και ηθικούς, και να μοιραστούμε μαζί ένα συμπέρασμα.
Τίποτα δε μπορεί να παραστεί εμπόδιο σε αυτό που προκύπτει όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τον εαυτό τους, όταν άνθρωποι παίζουν μαζί με άλλους, όταν υποστηρίζουν τη συνέχεια μιας ιδέας, όταν μαζί ξεπερνούν τα εμπόδια, όταν δημιουργούν γεγονότα και προσκαλούν άλλους σε αυτό. Τίποτα επίσης δε μπορεί να είναι εμπόδιο και καμία αρνητική προδιάθεση δεν υπερισχύει, όταν αυτό που οι άνθρωποι μοιράζονται, συναντά τόσο ειλικρινή και εγκάρδια υποστήριξη, όσο φανερά ή λιγότερο φανερά και αν δηλώνεται αυτό, όση απόσταση κι αν φαινομενικά υπάρχει.  Είναι αυτή άλλωστε η προϋπόθεση γι αυτά που έρχονται, όσο κατανοητό ή όχι κι αν γίνεται αυτό, και από ότι φαίνεται, αυτά που έρχονται είναι πολλά.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παράσταση του Archaness session στο Πλουμί, το βράδυ της 20ης Ιουνίου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από τον Δημήτρη Νεονάκη, και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε και για τη βοήθεια καθώς και για την όλη επικοινωνία και συνεργασία, όλο αυτόν τον καιρό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου