Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τα αμπελοφάσουλα


Απόψε στο Πλουμί μαγειρέψαμε και σας σερβίρουμε αμπελοφάσουλα. Με αφορμή το γεγονός σας παρουσιάζουμε λίγα στοιχεία για το αμπελοφάσουλο, την καλλιέργεια και τη χρήση του.

Το Αμπελοφάσουλο ανήκει στην οικογένεια Leguminosae της τάξης Rosales, της κλάσης των Δικοτυλήδονων. Είναι φυτό ετήσιο, ποώδες, με έρπουσα ανάπτυξη. Τα φύλλα του είναι σύνθετα αποτελούμενα από τρία έμμισχα ρομβοειδή φυλλάρια. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα ή ιώδη και φέρονται ανά δυο ή τρία στην άκρη μασχαλιαίων αξόνων.Ο καρπός του είναι λοβός, στενός, λεπτός, ευθύς με μήκος πέντε έως δώδεκα εκατοστά. Τα σπέρματα είναι μικρά σχεδόν στρογγυλά ως νεφροειδή, με χρώμα λευκό και μαύρο γύρω από το μάτι (μαυρομάτικα).

Το Aμπελοφάσουλο είναι παραδοσιακή ξηρική καλλιέργεια της Τήνου, η οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς φθίνει. Ο καρπός του όταν ακόμη είναι τρυφερός είναι εκλεκτό σαλατικό με μεγάλη ζήτηση στην αγορά του νησιού. Η τιμή του μάλιστα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και έτσι είναι μια προσοδοφόρα καλλιέργεια.

Καλλιεργητική Τεχνική: Το χωράφι που θα καλλιεργηθεί με Αμπελοφάσουλο πρέπει στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη να οργωθεί και να φρεζαριστεί 4 τουλάχιστον φορές ώστε να συγκρατηθεί η υγρασία του.

Η σπορά γίνεται: α) κατά θέσεις με ελαφρύ παράχωμα (όργωμα), και

β) στα πεταχτά και το παράχωμα γίνεται με ελαφρύ φρεζάρισμα. Ο σπόρος είναι ευαίσθητος στην υψηλή εδαφική υγρασία (δεν φυτρώνει σε πολύ υγρό έδαφος). Έτσι η σπορά του γίνεται όταν παρέλθουν οι βροχές. (Μάιος). Απαιτείται ένα τουλάχιστον βοτάνισμα για καταστροφή ζιζανίων, τα οποία ανταγωνίζονται τα νεαρά φυτά σε υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Η συλλογή γίνεται με το χέρι κάθε δεύτερη μέρα. Ένα μέρος της καλλιέργειας αφήνεται να ωριμάσει πλήρως και αφού αποξηρανθεί συλλέγεται προς παραγωγή σπόρου. Ο σπόρος αυτός χρησιμοποιείται για σπορά την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου