Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σας παρουσιάζουμε την "Αρετούσα"





Σας παρουσιάζουμε σήμερα μια ξεχωριστή προσπάθεια, εδώ στις Αρχάνες, που αφορά στο χώρο της υφαντικής και αποτελεί και αυτή μια ανάλογη προσπάθεια με εμάς, δηλαδή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, την "Αρετούσα- υφαντική τέχνη Αρχανών.
Αντιγράφουμε από το φυλλάδιο της, που είναι διαθέσιμο στο χώρο μας:


"Η Τέχνη της υφαντικής ήταν γνωστή από την εποχή του Ομήρου όπου οι ηρωίδες στα έπη, όπως η Πηνελόπη είχαν κύρια ενασχόληση την υφαντική. Το όνομα του εργαστηρίου μας αναφέρεται στην Αρετούσα, τη βασιλοπούλα της Κρήτης που ύφαινε στον αργαλειό της λογής-λογής υφάσματα και ξόμπλια. Στα παλαιότερα χρόνια η κύρια ασχολία των γυναικών ήταν η κατασκευή υφαντών για τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και του νοικοκυριού τους.
Ο Κρητικός αργαλειός ύφανε χρόνια και χρόνια και χρόνια την ιστορία του Κρητικού λαού τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή του. Πολλά τραγούδια και παραμύθια αναφέρονται σ' αυτόν και στο ρυθμικό τραγούδι του Μέλημά μας είναι η αναβίωση της ύφανσης στον Κρητικό αργαλειό κουρελούδων και άλλων παραδοσιακών υφαντών. Εντάσσοντας τα στη σημερινή διακόσμηση και χρήση επίσης με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για παιδιά και ενήλικες σκοπεύουμε να μεταδώσουμε την αγάπη μας για την υφαντική στη νεότερη γενιά."

Μπορείτε να επισκεφτείτε το εργαστήρι υφαντικής στις Αρχάνες. Επίσης θα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα και άλλα αφιερώματα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλιά και τη δραστηριότητά της. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την "Αρετούσα" στο τηλέφωνο 6972215523.
( η φωτογραφία προέρχεται από τη σελίδα της "Αρετούσας" στο facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου