Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

"Ελαχίστη-Excition-Half board heaven" απόψε στον Παράδεισο



Απόψε στο θερινό κινηματογράφο εδώ στις Αρχάνες έχει τριπλή προβολή, τριών ταινιών μικρού μήκους. Πρόκειται για το Excision, την Ελαχίστη και το Half board heaven. Στις 21:30.



1η ταινία: Excision*
Ντοκυμαντέρ - 55' - 2013 (Ελλάδα)
Σενάριο/ Βίκυ Βελλοπούλου
Παραγωγή: Indigoview - ActionAid Ελλάς
140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική. Τo Excision ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κένυα από μια ομάδα εθελοντών κινηματογραφιστών που μέχρι σήμερα δουλεύουν για αυτό αφιλοκερδώς. Έχει στόχο να δυναμώσει τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα της κλειτοριδεκτομής.

Το ντοκιμαντέρ “Excision” γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κένυα τον Ιανουάριο του 2013 σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.
Μέσα σε ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία της Αφρικής, η Τσεμόγιο και η Τσεπόν είναι δύο από τα 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που υπολογίζεται πως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.
Το ντοκιμαντέρ “Excision” δυναμώνει τις φωνές ενάντια στον ακρωτηριασμό, συγκλονίζει χωρίς να σοκάρει και φανερώνει πως η αλλαγή είναι δυνατή ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Συντελεστές
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βίκυ Βελλοπούλου
Παραγωγή: IndigoView Productions - ActionAid Hellas
Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωστής Νικολόπουλος
Παραγωγοί: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα
Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαϊτζής
Πρωτότυπη μουσική: Ματί Παλαιολόγος
Post Production: Allan Michael, Μανώλης Λεβεντέλης
Βοηθός Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη
Ήχος: Αναστάσης Εφεντάκης

2η ταινία: Ελάχιστη
Μικρού μήκους - 2013 (Ελλάδα)
Σενάριο/ Κωνσταντίνα Πάλλη
Παίζουν: Αθηνά Καζούρη. Κώστας Ζαϊμάκης, κ.α.
Η ταινία «Ελάχιστη» μιλά για την κρίση και για τις αλλαγές που αυτή έφερε στις ζωές όλων μας, και ειδικά στους νέους. Η κεντρική ηρωίδα, πραγματικά ελάχιστη ανάμεσα στους πολλούς, αγωνίζεται να βρει μια θέση σ' έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Έχει περιθώριο μόνο μιας μέρας για να βρει δουλειά και στέγη. Στην προσπάθεια της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλη την παθογένεια της Ελληνικής κοινωνίας που βιώνει την κρίση σε όλα τα επίπεδα.
 

 H ταινία μικρού μήκους «Ελάχιστη» και το ντοκιμαντέρ «Excition» θα προβληθούν την Κυριακή 27 Ιουλίου στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Παράδεισο», στις 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία μικρού μήκους «Ελάχιστη»( Diminished) είναι το αποτέλεσμας της συνεργασίας νέων δημιουργών και εξαρχής πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση.

Η κεντρική ηρωίδα, πραγματικά Ελάχιστη ανάμεσα στους πολλούς, αγωνίζεται να βρει μια θέση σ’ έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Έχει περιθώριο μόνο μιας μέρας για να βρει δουλειά και στέγη. Στην προσπάθεια της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλη την παθογένεια της Ελληνικής κοινωνίας που βιώνει την κρίση σε όλα τα επίπεδα.
.
Η ταινία ήταν επίσημη συμμετοχή στο Πανευρωπαικό φεστιβάλ Filme της Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με τα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου για την Κωνσταντίνα Πάλλη, Γυναικείου ρόλου για την Αθηνά Καζούρη, Μουσικής για τον Γιάννη Βάρδα.
Η ταινία θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Balcan Film Food Festival στο Pogradec, είναι επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Bornshorts της Δανίας και έχει στείλει αίτηση συμμετοχής σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Πάλλη
Κάμερα: Νικολάι Ντορόζκιν
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Νικολόπουλος
Μουσική: Γιάννης Βάρδας
Μοντάζ: Νικολάι Ντορόζκιν
Ηχοληψία: Βαγγέλης Αποστόλου
Παίζουν: Αθηνά Καζούρη, Κώστας Ζαϊμάκης, Ελευθερία Σινατσάκη, Λευτέρης Τακάκης, Μαίρη Ανδρουλάκη, Ρένα Πασπάτη, Χαρούλα Μαυράκη, Δημήτρης Φλουρής, Κωνσταντίνος Θανάσουλας, Ιgor Korosec, Γιάννης Σωμαράκης, Barbara Daling, Σπύρος Ρεντούμης, Νίκος Σηφάκης, Παναγιώτης Τούτιος κ.α.



3η ταινία: Half-board Heaven
Μικρού μήκους - 10':23'' - 2013 (Ελλάδα)
Σενάριο/ Γιώργος Κτιστάκης
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, κ.α.
Μεγαλοδικηγόρος λαμβάνει πρόσκληση για ραντεβού. Φθάνει στο σημείο - μια αποθήκη διαμορφωμένη σε γραφείο. Εκεί τον περιμένει ένας άντρας, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι δυσδιάκριτα λόγω του χαμηλού φωτισμού. Ξεκινούν μια συζήτηση για τις αξίες της ζωής που καταλήγει στην αποκάλυψη μυστικών που στοιχειώνουν και τους δύο.

*Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την ομάδα παραγωγής.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου